Waar gewerkt wordt vallen spaanders

Ik denk dat iedereen de voorzet van Blind heeft gezien, in de wedstrijd tegen Spanje, waaruit Van Persie met een geweldige kopbal, de keeper passeerde. Een fantastisch doelpunt, een natuurtalent.  Zo zie je ze niet veel. Niet is echter minder waar. Het is Van Persie niet aangevlogen. De pindakaasreclame doet anders vermoeden, maar ook Robin van Persie heeft er keihard voor moeten werken. Van Persie zelf zegt hierover:

“Op mijn achtste ben ik zelf met koppen gaan oefenen. Toen ben ik met vijfjes gaan koppen. Gewoon een uur lang. Nou dan leer je het wel. Dat is een proces. Later is dat oefenen wat verwaterd. Tot dat ik bij mezelf dacht: je scoort te weinig met mijn hoofd. Toen heb ik het weer opgepakt. Het gaat er om dat je jezelf traint. Alleen dan kun je beter worden. Ik leer nog elke dag.”

Wat Van Persie eigenlijk beschrijft is een groei mindset. In de groei mindset gaat iemand er vanuit dat vaardigheden te ontwikkelen zijn. Door veel te oefenen en te leren van fouten wordt je ergens steeds beter in. “Hoe meer ik mijn best doe, hoe beter ik zal worden. ”
Daar tegenover staat de statische mindset. In de statische mindset ziet iemand zijn vaardigheden als een vaststaande eigenschap. Je hebt een bepaalde hoeveelheid talent en dat is het dan. “Wie voor een dubbeltje geboren is, zal nooit een kwartje worden”. Omgedraaid komt ook voor; jongens en meisjes die zich zelf helemaal geweldig vinden, die het voor de wind lijkt te gaan. Die ook eigenlijk vinden dat ze er niets voor hoeven doen. Ook trainers kunnen volledig overtuigt zijn van een dergelijke aanname; “Geen energie meer aan besteden, die komt er nooit”.

De mindset die iemand heeft, zegt dus eigenlijk iets over zijn “overtuigingen over ontwikkelbaarheid”. Heb je de statische mindset dan geloof je meer in “nature”, ik heb talent, dat is gewoon aangeboren. Mensen met een groei mindset geloven meer in nurture, ik kan oefenen, trainen, mij ontwikkelen, ik kan steeds beter worden. Ronaldo mag een vervelende vent zijn, maar van hem is bijvoorbeeld bekend dat hij nadat de training allang is afgelopen, alleen doorgaat, oefenen in bijvoorbeeld het nemen van vrije trappen.

Bijzonder is ook dat mensen met een groei mindset succes ook anders ervaren. Mensen met een groei mindset, ervaren succes als ze zelf vooruitgang hebben geboekt in hun eigen spel. Het doel van mensen met een groei mindset, is zelf beter te zijn dan de vorige keer. Winnen is voor hen ook minder belangrijk. Belangrijk is het zo goed mogelijk uitvoeren van hun taak. Het gaat dus meer om het proces. Mensen met een statische mindset zien succes echt als het winnen van de ander. Het doel is ook beter te presteren dan de ander. Voor hen is winnen enorm belangrijk, ook al hebben ze daarbij zelf niet goed gespeeld. Het gaat hier dus meer om de korte termijn.

Als wij terug gaan naar Van Persie, hij zegt dat hij door veel oefenen, door te leren van al zijn fouten, steeds beter is geworden. Dit vereist dat je fouten mag maken, dat je er in geloofd dat je door veel trainen, oefenen, zelf beter wordt. Als je er in geloofd dat je door trainen beter kan worden, als je veel oefent met een hoge inzet, als je uitdagingen aangaat, dan krijg je vanzelf een hogere vaardigheid, dan kan je meer. Dat geeft meer zelfvertrouwen, waardoor het nog weer beter gaat.
Het is wel haast open deur door te stellen dat een statische mindset, leidt tot,  minder zelfvertrouwen, een lagere eigenvaardigheid met als resultaat dat het dus ook slechter gaat.

Waar gewerkt worden wordt vallen spaanders, vallen er geen spaanders, dan is er niet gewerkt.

Making mistakes is better than facking perfections!

 

the_worst_mistake_by_

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 30 mei 2014, in Trainen, Volleybal en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: