Beginnersgeest

“Hij wist niet dat het niet kon. Of niet hoorde. Of dat er bepaalde verwachtingen waren over de uitkomst. Gisteren versloeg de 19-jarige Nick Kyrgios Rafaël Nadal op het Center Court van Wimbledon. Jeugdige onbevangenheid won het van de gevestigde orde. Hij ging ervoor, niet arrogant of overmoedig, maar met plezier en geloof in eigen kunnen. Het gezicht van Rafa sprak boekdelen. Dit was niet de bedoeling! Wist hij wel tegen wie hij speelde? Ik denk dat hij het wist, maar zoals de commentator op de BBC zei “he plays without fear”. Wat de uitslag van de wedstrijd ook was geweest, hij had een topdag en daar kan niets tegenop”, tot zover een stukje uit mooi blog dat ik bij toeval op internet las.

Het verschil tussen Nadal en Kyrgios zat ‘m in iets wat men in de sportpsychologie beginnersgeest noemt. Eigenlijk vergelijkbaar met het spel van kinderen. Als ze iets voor het eerst doen en het lukt, geeft dat een enorme voldoening. Er zit geen druk achter, plezier staat voorop. Veel, heel veel organisatie zijn gefocused op targets, op resultaatdoelen. Doelen waarop wij achteraf amper zinvol feedback kunnen geven, waarom een doel nu gehaald of niet gehaald is. Simpelweg omdat voor het behalen van doelen ook aspecten een rol spelen waar wij geen controle op hebben. Dit speelt ook in de sport, als de coach van Ajax nu gaat roepen dat zij komend seizoen kampioen gaan worden kan je er vrijwel vanuit gaan dat dit niet gaat lukken. De kwaliteit van Frank de Boer is ook dat hij juist focused op het proces. Het gaat om de uitvoering en die moet elke dag weer een klein stukje beter. Doelen moeten zo geformuleerd worden dat ze onder eigen controle zijn. Nu over Kyrgios. Kyrgios ging de baan op zonder dat hij nu zou moeten winnen, zijn tegenstander was een erkende topper en niemand zou er gek van opkijken als hij zou verliezen. Hij had dus niets te verliezen. Het enige dat hij deed, ook het enige wat hij moest doen, was genieten van elk moment. Anky van Grunsven zei ooit, tijdens de Olympische Spelen in Sidney:  “Als je gaat voor het resultaat vergeet je hoe het uitgevoerd moet worden”. Zeer wijze woorden. Nadal ging voor het resultaat, dat was hij ook aan zijn status welhaast verplicht. Kyrgios ging voor de uitvoering, hij wist de beginnersgeest op te roepen, het plezier als iets lukt. Ook tijdens de laatste Olympische Winterspelen is menige reputatie gesneuveld. Zo was daar een Japanse skisprinster die in de voorgaande jaren alles had gewonnen wat er maar te winnen was. Zij zou goud ophalen. Het hele land geloofde daar ook in. Uiteindelijk werd zij vierde. Bij het slope-style snowboarden was een Amerikaanse dame die de gedoodverfde favoriet was voor het goud. Uiteindelijk won een al wat oudere Britse. Zij was eigenlijk al gestopt met haar sport. De enige reden waarom zij mee deed was dat het slope-style snowboarden voor het eerst Olympisch was. Zij was niet gekomen voor goud, zij kwam om te genieten. Zij wilde nog een keer dat gevoel beleven dat zij had toen zij met haar sport begon. Bij het WK in Brazilië valt op dat toplanden als Spanje, Portugal, Italië, Engeland al uitgeschakeld zijn. Landen met een grote competitie en zeer ervaren spelers. Van Nederland werd niet veel verwacht. Natuurlijk hebben wij topspelers, als een Robben en een Van Persie, maar onze achilishiel was de verdediging, te weinig ervaring. Deze jongens zijn naar Brazilië gegaan om te genieten, zagen het als een beloning, als erkenning dat ze echt nog wel iets konden. Van Gaal weet ook op een of andere manier de sfeer te bewaren in de ploeg. Zie ook hoe doelpunten worden gevierd, met de gehele ploeg. Een land als Costa Rica is vergelijkbaar, plezier staat voorop. Deze jongens staan ook allemaal voor het eerst op een WK, er werd niets van hen verwacht. Het oproepen van die beginnersgeest, daar gaat het om.

Organisaties zijn gefocused op resulaten, resultaten die bereikt moeten worden door ervaren werknemers. Waar het feitelijk om gaat is het proces en het oproepen dan wel vasthouden van die beginnersgeest, het plezier in wat je doet.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 4 juli 2014, in Sport en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: