In jezelf praten

“Je moet je zelf constant vertellen dat je moet blijven draaien, dat je niet moet opstaan.
“Is dat wat steeds rondgaat in je kop?”
“Ja, blijven draaien, letten op dat beenritme. Ik ben mezelf de hele tijd aan het aanmoedigen,”  zei Tom Dumoulin nadat hij de tijdrit in de Tour de France had volbracht.Dumoulin reed een hele snelle tijdrit. Uiteindelijk was zijn tijd goed voor de 2e plaats.

Bijzonder aan dit korte interview was dat hij tijdens de rit zich zelf voortdurend zat aan te moedigen, zich zat op te peppen om continu op de uitvoering te blijven letten. Wat Dumoulin gebruikt is het principe van zelfspraak. Iedereen doet dat wel eens. Wie zegt niet tegen zich zelf: “Waar heb ik toch mijn sleutels gelaten?” Het blijkt dat dit in jezelf praten helpt. Zelfspraak kan gebruikt worden om jezelf instructies te geven, je aandacht te richten, te focussen. In het programma De Slimste Mens wordt deelnemers bij het onderdeel De Puzzel uitgenodigd de woorden hardop te lezen. De relaties worden dan sneller gelegd. Nu is hard op tegen jezelf praten mogelijk maar ook in jezelf praten helpt. Je kan jezelf instructies geven, geleerde sleutelwoorden herhalen, als ‘breed’, ‘plank’. Je kan jezelf ook aanmoedigen, ‘doorgaan’ óf ‘ik kan ‘t’ of ‘deze bal heb ik’. Dit werkt in op je motivatie.

Had Dumoulin dit maar gewoon gedaan of was ook hier op getraind? Waarschijnlijk het laatste. Ook zelfspraak zal je moeten trainen, welke woorden passen het best? De woorden moeten passen bij de beweging, moeten ook passen bij de situatie, moeten passen bij jou. Als het sleutelwoord ‘kachel’ jou niks zegt, alleen maar op de lachspieren werkt, dan moet je het vooral niet gebruiken. Woorden kunnen ook gebruikt worden om jezelf te motiveren. Hoewel niet duidelijk wordt wat Dumoulin zegt, benoemd hij wel dat hij zich tijdens de tijdrit voortdurend aan het oppeppen is. Ook hier moeten de woorden passen. Als ik een sprint zou moeten fietsen tegen Marcel Kittel, kan ik wel voortdurend zeggen ‘ik kan ‘t’ maar dat heeft vrij weinig effect. De woorden moeten willen ze sturend werken, zorgvuldig gekozen worden.  Deze innerlijke stem is van invloed op je zelfbeeld en je gedrag en kan zowel remmend ‘ik kan het niet’ als bevorderend ‘ik zie het als een uitdaging’ werken op je persoonlijke groei.

Sporters kunnen door gebruik van zelfspraak en verbeelding het vertrouwen op te bouwen en het uitvoeren van bewegingen te vergemakkelijken. Als je dan ook nog weet dat er een directe relatie is tussen zelfvertrouwen en succes.

Het gebruik van sleutelwoorden was ik mee bekend, het geeft een kind direct een beeld van de beweging en vergemakkelijkt het leerproces. Erg structureel werd dat echter niet ingezet. Het gebruik van zelfspraak om gedachten te focussen, om te werken aan zelfvertrouwen is in de jeugdsport vrij onbekend. Sterker waar dit gebeurd wordt dit vaak gelabeld als vaag en zweverig. Zou het een goed idee zijn om de de manier waarop Dumoulin  zich mentaal voorbereid, hoe hij mentaal de tijdrit in gaat ook bij de jeugd aan te leren? Ik zou willen pleiten voor meer aandacht voor mentale begeleiding in de jeugdsport.

Sport is meer dan aandacht voor techniek, tactiek en conditie. Of een sporter het ook uiteindelijk uit kan voeren zit ook tussen de oren. 513Tom Dumoulin

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 27 juli 2014, in Coachen, Sport, Trainen en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: