Ik ben het even kwijt

“Slaaptekort vergroot de kans op valse herinneringen,” zo kopte een landelijk dagblad afgelopen week. Het geheugen van mensen die slecht hebben geslapen is waarschijnlijk niet erg betrouwbaar, zo blijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek. In het artikel werd een relatie gelegd met getuigen verklaringen na een misdrijf. Als mensen na een nacht slecht slapen geconfronteerd worden met foto’s van een misdrijf, onthouden ze minder goed wat ze hebben gezien.

Als slecht slapen gevolgen heeft voor de betrouwbaarheid van ons geheugen heeft dat ook gevolgen voor onze prestaties op school. Het is een open deur, maar om te komen tot betere schoolprestaties zou je dus uitgeslapen moeten zijn. Zou het ook zo zijn dat slaaptekort bij het aanleren van motorische vaardigheden, bij het aanleren van een sport ook tot problemen leidt? Uitgaande van het plaatje, praatje, daadje zou je bij iemand die door slaaptekort vermoeid is af kunnen vragen of hij de dag er na het plaatje nog helder voor ogen heeft of dat hij bij het aanleggen van een geheugenspoor het praatje van eerder in de training verward heeft met het plaatje dat hij zag later in de training.

In het blad Sports medicine (sleep in elite athletes and nutritional interventions to enhance sleep; Halson, SL) stond recent een mooi artikel over de effecten van slaapproblemen op het welzijn van de topsporter. Zo blijkt dat slaapgebrek op de korte en lange termijn negatieve gevolgen heeft voor de sportprestaties. Hierbij worden concentratie- en reactievermogen genoemd en raken ook gevoelens van pijn en vermoeidheid verstoord. Omgedraaid blijkt dat meer slaap, ook bij sporters zonder slaapproblemen kan leiden tot betere prestaties. Uit onderzoek blijkt ook, zo is in dit artikel te lezen, dat slaap een belangrijke rol speelt bij cognitieve processen, zoals het aanleren van nieuwe bewegingen en het nemen van de juiste beslissingen. Even terugkijken naar het begin van dit verhaal leidt het aanleren dus onder het gebrek aan slaap. Ook bij topsporters leidt de uitvoering van de sport er dus onder, als er sprake is van slaapgebrek.

Het artikel van Halson gaat verder in op de relatie slaap en hormoon en energiehuishouding en het effect van voeding op onze slaap. Dit voert wat te ver om hier te benoemen als is wel interessant te melden dat te weinig eten wel kan leiden tot slaapproblemen. Een al te rigoureus dieet is dus ook niet handig. Overigens en dit maakt het wel weer ingewikkeld, is slaapgebrek iets heel subjectiefs. De een heeft aan 7 uur slaap genoeg, de andere is na 9 uur slaap nog moe.

Hoewel wij er altijd een beetje lacherig over doen; het op tijd naar bed gaan toch echt tot de privacy van de sporter rekenen, is het wellicht wel goed om hier bij de jeugd al wel voorlichting over te geven. Net zoals binnen sommige sporten, sommige verenigingen, heel normaal is als een fysiotherapeut of zelfs een diëtist mee kijkt.

Slaap lekker!

F67A37C530B2C339FF74E7E9966C4D

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 8 augustus 2014, in Coachen, Sport, Trainen en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: