Leiderschap

Over Louis van Gaal is veel gezegd. Regelmatig heeft hij het met de pers aan de stok.
“Ben jij nu zo dom, of ben ik zo slim?”
Niet echt een opmerking waarmee je vrienden maakt.
Tijdens het WK in Brazilië liet Van Gaal zich plots, zo leek het, van een andere kant zien.
Was hij nu zo veel veranderd ? Of leerde wij hier Van Gaal kennen?
Ik heb genoten. Kreeg ook bewondering voor de manier waarop hij met een op het oog minder goede ploeg wist te presteren. Een man met een visie, een man die weet te binden, maar ook iemand die afhankelijk van de situatie leiding geeft.

Nu werkt Van Gaal met de op van het Nederlandse voetbal. Voordat deze internationals op het WK stonden hebben ze een hele weg te gaan, hebben ze diverse trainers de revue zien passeren. De ontwikkeling van een topper gaat niet over rozen, daar zijn velen bij betrokken, hebben velen invloed op.

In een longitudinaal onderzoek naar talentontwikkeling in de sport, waarin gekeken werd naar de dropouts als ook de toppers in zowel de top- als ook de breedtesport, kwam al naar voren dat het begeleidingsklimaat dat een trainer weet neer te zetten enorm belangrijk is voor sporters om te stoppen dan wel door te gaan met hun sport. Het begeleidingsklimaat dat gerichtheid op winnen centraal stelt, of dat de sporter tot de overtuiging brengt dat het feitelijk alleen maar om wedstrijdresultaat gaat, vergroten het risico op dropout (‘Volhouden of afhaken’; Van Rossum, 2005)

Het komt nog al eens voor dat trainers, maar ook ouders, uitsluitend voor het wedstrijdresultaat gaan. Sterker, soms worden resultaatgerichte doelen in verenigingsbeleid opgenomen.

Door een zo gunstig mogelijk sportklimaat te creëren voor sporters, zorgt de trainer/coach er voor een toename van sporters, maar is het ook gewoon leuk om te sporten.  De trainer/coach is hierin de sleutelfiguur. Nicholls benoemd in zijn ‘achievement goal theory’ ook de term motivationeel klimaat. Hiermee bedoeld hij dat het sociaal klimaat, waar dus verschillende mensen, deel vanuit maken, bepalend is voor de motivatie van de sporter.
Naast de trainer, zijn dit natuurlijk ook zijn ouders, maar ook zijn teamgenoten. Als er dan ook nog toegewerkt wordt naar het ontwikkelen van meesterschap, zelf steeds beter worden in wat je doet, dan zal hierdoor het zelfvertrouwen vergroot worden en zal de intrinsieke motivatie van de sporter verder worden vergroot. Om zover te komen moet er wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

1. Task.
Door gevarieerd te trainen, spelers te betrekken, ze ook na te laten denken over over hun taak, stimuleer je het leergedrag en de betrokkenheid bij hun taak.

2. Autority
Door de spelers de ruimte te geven actief deel te nemen aan het leerproces, niet alels voor ze voor te kauwen, maar ze ook zelf besluiten te laten nemen, bevorder je autoriteit,  stimuleer je het leerproces.

3. Reward
Beloningen moeten gericht zijn op het zelf beter worden van de speler, in plaats van de vergelijking met de ander. Deze manier van belonen richt de spelers ook op het richt zelf willen verbeteren.

4. Grouping
Het is voor een speler enorm belangrijk om te kunnen sporten in een leuke groep, met spelers om zich heen met wie hij goed kan opschieten. De groep moet voldoende vertrouwd zijn dat spelers zich ook optimaal durven en kunnen ontplooien.

5. Evaluation
Het is belangrijk om op diverse manieren te evalueren. Zo kan je als trainer kijken naar de persoonlijke ontwikkeling van een speler, maar je kan ook kijken naar de inzet of de manier waarop hij in de groep acteert.

6. Timing
Tot slot is bij alles timing enorm belangrijk. Zo is het soms nodig om toch een speler directief aan te spreken, het volgende moment wordt je hem juist uitdagen. Soms is het goed om de winst in een wedstrijd te vieren, soms moet je het uitsluitend hebben over de vooruitgang die een individuele speler heeft gemaakt en is winst of verlies in een wedstrijd even niet relevant. Dit vraagt dus eigenlijk het inspelen om de actuele situatie, steeds goed nadenken wat het beoogde doel is en wat dit doet met de spelers.

Bij al deze punten ligt er een belangrijke rol voor de trainer/coach. Onderzoek van Hollembeak en Amrose (2007)  liet al zien dat er een relatie is tussen het ervaren coach gedrag en de motivatie van de sporter. Omgedraaid bleek ook op te gaan, de motivatie van spelers heeft wel degelijk invloed op de leiderschapsstijl van de trainer. In het onderzoek kwam ook naar voren dat de verbondenheid in een team werd ervaren erg belangrijk was. Hier komt Maslov om de hoek. Het creëren van een leuke groep is dus erg belangrijk! Een trainer die in staat is om aan al deze voorwaarde te voldoen, zal de spelers het best motiveren.

Leiderschap030

Succes staat niet gelijk aan winnen, maar heeft alles van doen met winst boeken, beter worden. In het verlengde is verliezen ook niet identiek met falen.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 13 augustus 2014, in Coachen, Psychologie, Sport, Trainen, voetbal en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: