Top prestaties

Van Geel is er duidelijk over, na een voor de buitenwacht, dramatische seizoenstart, gaat Feyenoord toch voor het kampioenschap. Een club als Feyenoord kan ook niet anders. Ik denk dat wij niet voor het kampioenschap gaan, handhaven zal al heel mooi zijn. Wij hebben een nieuw team. Er komen jongens uit de oude C1, jongens uit de oude C2 en er komen jongens van buiten de club. Aan de trainer om hier een team van te smeden. Liefst ook een team dat toch tot enige prestaties komt.

Als trainer/coach is het belangrijk om de spelers te betrekken bij de te behalen trainingsdoelen, maar ook bij de methoden die toegepast gaan worden om die doelen te behalen. Dit wil niet zeggen dat de coach klakkeloos toepast wat de spelers aandragen. Hij is en blijft wel eindverantwoordelijk, maar vanuit zijn expertise komt er, doordat hij spelers betrekt een hele andere manier van samenwerken, er komt ruimte voor het nemen van verantwoordelijkheid. Het is als coach belangrijk om ook stil te staan bij jouw eigen coachgedrag. Je staat niet boven de groep, je maakt er deel van uit. Door als coach hier ook open over te zijn, ontstaat er interactie tussen spelers en coach en wordt er gewerkt aan de behoefde aan sociale gebondenheid.

Positief coachen is enorm in; als ambassadeur Positief Coachen heb ik mij ook ingezet voor het organiseren van de theatervoorstellingen. Ik heb ook collega’s meegenomen naar een voorstelling. Positief coachen is enorm belangrijk. Spelers moeten zien, moeten horen dat het geen ze doen waardevol is, dat het goed is. Toch is er wel een kanttekening te plaatsen. Soms moeten er ook minder positieve boodschappen vertelt worden. Het is ook niet zo dat je kan stellen dat alleen maar positief coachen leidt tot meer plezier, een grotere motivatie en dus betere prestaties. Aan het brengen van een minder positieve boodschap zijn wel voorwaarden te stellen en die zijn niet altijd eenvoudig. Zo moet de feedback veranderingsgericht en empathisch zijn. Je voelt de speler goed aan en biedt hem ruimte tot verandering. De feedback moet ook gekoppeld zijn aan keuzes tot verandering. De doelen moeten haalbaar zijn. Je moet de speler niet opzadelen met doelen waar hij op dat moment nog lang niet aan kan voldoen. Geef de feedback direct en één op één, ga dus niet iemand en-publiek aanspreken. Spreek iemand alleen aan op het functioneren, op het geen anders zou moeten, vermijd dus persoonsgerichte statements. Goede feedback is ook gekoppeld aan tips. Tot slot moet de feedback natuurlijk op een zorgzame toon worden gegeven. Wie kent er niet die trainer die in de kleedkamer, voor het hele team, een speler woedend de les leest?

Het klinkt allemaal logisch, maar het vraagt continu alertheid. In de waan van de dag zijn wij het vlot vergeten.

Aan ons om de spelers van ons team te betrekken, de doelen samen helder te formuleren, om stap voor stap verder te komen. Net als lopen, zal dit gaan met vallen en op staan en als er eens gevallen wordt zal de feedback dusdanig moeten zijn dat het een uitdaging is om weer op te staan en verder te gaan. Hoewel ze bij Feyenoord met oudere, professionele spelers werken, zal een opgelegd doel als een kampioenschap nog een hele klus zijn. Ook dat zal niet in een keer goed gaan en ook dat vraagt wat van de technische staf.

Screen-shot-2012-04-04-at-14.26.50

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 3 september 2014, in Coachen, Psychologie, Sport, Trainen en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: