Winnen en Verliezen

Afgelopen zondag begon mijn dag met de ‘finale rek’ van Epke. In het hart van turnland China mocht hij proberen wraak te nemen op de chinees Zhang. Zhang de man die vier jaar geleden in Rotterdam de zekere gouden medaille op het WK voor de neus van Epke wegkaapte. Natuurlijk was Epke favoriet, want niet voor niets was hij ook vorig jaar in Antwerpen wereldkampioen geworden, maar hoe hoger op de berg, hoe moeilijker het gaat. Laten wij vooral ook alleskunner Uchimura niet vergeten. Voor de Chinese thuisfavoriet liep alles anders, noem het pech, noem het de druk niet aan kunnen. Epke turnde een weergaloze oefening en de rest is geschiedenis. Uchimura werd uiteindelijk tweede en de Kroaat Moznik mag de verrassing van de dag genoemd worden, want wie had hem op het podium gedacht? Hij zal wel de laatste zijn geweest die ’s ochtends opgestaan was met het idee dat hij een medaille zou pakken.

Na de oefening gaf Epke aan niet precies meer te weten hoe alle vluchtelementen nu precies waren gegaan. Pas op het eind werd hij een beetje wakker. Daar was het gewoon, zoals hij zei: “….. in een flow en gaan.”
Een ander bijzonder punt dat Epke benoemde was dat ‘deze rekstok’ perfect voor hem was, hij behoefde dus niet zo bezig te zijn met de techniek. Opvallend was ook dat hij in het toernooi eigenlijk niet bezig was met wat zijn concurrenten deden. Hij was alleen met zich zelf aan het strijden, zoals hij dat noemde. Het was zijn oefening en, als het goed is, beïnvloed de wedstrijd dat niet meer. Op de vraag of hij relaxed was vertelde hij dat hij nooit relaxed is, maar gewoon ‘onder controle’. gewoon goede spanning, maar geen trillende handen. Hij voelde zich gewoon goed. Tot slot gaf hij aan dat hij er vanuit gaat elk jaar zelf weer beter te worden.

Een geweldig interview waarin Epke een lesje wedstrijdbeleving geeft waar wij nog wat van kunnen leren. Om met zijn afsluitende opmerking maar te beginnen. Hij geeft aan dat hij er vanuit gaat dat hij zelf elk jaar nog beter wordt. Het gaat hierbij om de uitvoering. In het verlengde hiervan geeft hij ook aan dat hij uitsluitend bezig was met zijn eigen oefening, met het geen hij zelf onder controle heeft. Bijzonder is ook dat hij aangeeft weinig tot niet bezig te zijn geweest met wat er in de wedstrijd gebeurde. Dat Zhang van de rekstok viel, had hij amper meegekregen. Je voorbereiden op een wedstrijd is niet gelijk aan relaxed zijn; je voorbereiden op een wedstrijd is, zoals Epke aangeeft gewoon goede spanning, maar wel een die je onder controle hebt.

Toch nog even terug naar de wedstrijd. Heeft Zhang nu een slechte oefening geturnd?
Ik denk het niet. Wat je wellicht wel kan zeggen is dat hij misschien wel meer dan Epke bezig was met het resultaat. Het hele land verwachtte van hem toch minstens goud. Alleskunner Uchimura eindigde uiteindelijk op de tweede plek. Geen goud, maar heeft hij het slecht gedaan? Ik denk het ook niet. Winnen kan je doen van een tegenstander, maar vooral ook van jezelf. Exact ook wat Epke letterlijk aangeeft.

Verliezen heeft meer dan één definitie. Zo noemt de Van Dale ‘een nadeel lijden in de handel’ of ‘iets kwijtraken’. In de sport kan je verliezen op wedstrijdniveau, zo hebben Zhang en Uchimura de wedstrijd verloren van Epke. Je kan ook verliezen op een onderdeel van de wedstrijd. Uchimura won goud om het onderdeel meerkamp. Hij is dus overall goed in meer onderdelen, terwijl Epke met name uitblinkt op het onderdeel rekstok. Bij de meerkamp kan je dus een onderdeel verliezen maar overall wel de wedstrijd winnen. In het volleybal, ter vergelijking, zou je kunnen kijken naar de uitslagen per set. Je kan best als team twee sets van je tegenstander winnen en toch de wedstrijd verliezen. Tot slot kan je ook naar verliezen kijken per tijdseenheid. In het voetbal zou je onderscheid kunnen maken tussen de stand in de eerste helft en de tweede helft.

Naast de bovenstaande verschillen kan je ook onderscheid maken tussen kwalitatief en kwantitatief verliezen. Een wedstrijd verliezen omdat je tegenstander technisch en tactisch veel en veel beter is, is iets anders dan de wedstrijd verliezen omdat jezelf gewoon dik onder de maat presteert. Plat gezegd, gewoon slecht speelt. Dit is wat je noemt kwalitatief verliezen. Als een tegenstander gewoon erg slim speelt; jij alles uit de kast haalt, maar toch op punten verliest, is er sprake van een kwantitatief verlies. Dit voelt overigens net zo vervelend.

Is verliezen ook gelijk aan falen? Niet bepaald. De Van Dale heeft het over ‘in gebreke blijven’. Toch kan je best verliezen en zonder in gebreke te zijn gebleven. Mijn eigen team, voetbalt in de 4e divisie van de KNVB. Het team is een samengesteld team. De spelers zijn afkomstig uit diverse teams van de vereniging, sommige komen ook van buiten de vereniging. Het team bestaat voor de helft uit, nog jonge, 1e jaars B spelers. Vrijwel geen enkele speler heeft ervaring op dit niveau. Het team traint twee keer per week. Nu komen wij in de competitie teams tegen die grotendeels bestaan uit tweede jaars B spelers. Teams ook die ervaring hebben op dit niveau. Wij spelen ook regelmatig tegen teams die drie keer of meer keren per week trainen. De vergelijking tussen teams gaat dan ook vaak mank. Kan je altijd spreken van falen op het moment dat je verliest? Ik denk het eerlijk gezegd niet. Het is wel interessant, sterker het is de uitdaging, om er achter te komen hoe onze spelers om gaan met verlies. Welke verklaring zoeken ze hiervoor? Zoeken zij de verklaring bij zich zelf en is dit altijd terecht? Of zoeken ze wellicht de verklaring bij anderen, of bij de omstandigheden en is dat altijd terecht? Wordt, omgedraaid succes door een speler altijd aan zich zelf toegeschreven en is dat dan terecht? Kunnen wij ook winnen, maar objectief verliezen?
Wat zouden Zhang en Uchimura nu doen, nu ze weer eens van Epke hebben verloren?

Epke Zonderland

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 13 oktober 2014, in Coachen, Sport, Trainen, voetbal en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: