Ons feestje

Enkele dagen terug speelde wij de derby. Niet alleen de wedstrijd tegen onze plaatsgenoot, maar ook onze directe concurrent. Een spannende wedstrijd stond ons te wachten. Beide teams kende elkaar door en door, dus op dat vlak geen verrassingen.
Vanaf set 1 konden wij vol aan de bak. Met een 25-23 wisten wij de eerste set binnenboord te halen. In de tweede set liepen wij, eigenlijk vanaf de eerste serve achter de feiten aan. Met vrijwel gelijke cijfers ging deze set dan ook naar de concurrent. De derde set diende wij uit een ander vaatje te tappen, wilde wij de wedstrijd winnend afsluiten. Vanaf het begin werd er keihard gewerkt, alles werd van de grond gehaald, de blokkering zat pot dicht en aanvallend waren wij niet te stoppen. De coach van de tegenpartij had zijn eerste time-out bij 6-0 al aangevraagd en op 11-0 zijn tweede. Was hij bij de eerste time-out nog rustig, bij de tweede time-out was de rust verdwenen. Hij liep te ijsberen langs de lijn, was verbaal duidelijk en ook negatief, aanwezig. Bij het aanvragen van zijn tweede time-out liep hij al hoofdschuddend richting de zijlijn. Op dat moment wist ik dat wij de wedstrijd niet meer zouden verliezen, het geen ook niet gebeurde. De tegenstander was meer met elkaar, met de coach dan met ons bezig. Een score werd niet meer gevierd en als het mis ging, kwamen de verwijten.

Nu is volleybal geen voetbal en een strafschop geen smash, maar wellicht zijn er wel relaties te leggen tussen positieve en negatieve feedback in relatie tot het succesvol uitvoeren van vaardigheden in de sport. Gert-Jan Pepping is onderzoeker aan de Universiteit van Groningen en deed onderzoek naar de mentale druk bij het nemen van een strafschop en de mate waarin teamgenoten invloed hebben op het succesvol nemen van een strafschop. Kan jij je teamgenoten beter maken en kunnen jouw teamgenoten jouw beter maken, daar ging het om. Het onderzoek van Pepping wees uit dat de kans dat spelers een strafschop succesvol namen toenam, als medespelers het succes van een goed genomen strafschop ook mee vierden en negatieve reacties bij het missen van de strafschop achterwegen lieten.

Nu is positief coachen enorm belangrijk maar met positief coachen alleen kom je er natuurlijk niet. Om succesvol te zijn is het belangrijk om constructief te coachen; het is goed maar het kan altijd beter. Waarmee het overigens niet gezegd is dat op een compliment ook altijd een verbetertip moet volgen. Soms mag iemand ook even genieten van het feit dat het goed ging, dat iemand lekker heeft gespeeld. Het is ook niet aan medespelers om een medespeler te wijzen op punten van verbetering, blijf elkaar steunen. Laat het aanbrengen van de nuance, de opening tot het nog beter worden vooral over aan de speler zelf en aan zijn coach. De weg tot verbetering is ook de speler zelf. Als een speler zelf ziet dat hij nog wat te leren heeft is dat de start tot verbetering, de weg tot succes. Pepping wees hier al op. De kans op succes neemt toe als medespelers het succes ook mee vieren. Vier een geslaagde smash dan ook met z’n allen en laat het doelpunt ook niet alleen het feestje zijn van de maker, maar vier dit met heel het hele team!!  Dit is niet alleen gewoon leuk, maar het heeft ook nut.

ja-20040410-01m (1)

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 30 november 2014, in Coachen, groei mindset, Groepsproces en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: