Groeien (deel 1)

Enige tijd terug, wij zaten midden in de winterstop, mocht ik een workshop verzorgen voor spelers van een sportvereniging. Buiten kwam de regen met bakken uit de hemel; de jongens moesten wel gemotiveerd zijn want niemand komt voor zijn lol op de fiets door dit noodweer naar de voetbalclub. Ik had toppers in de zaal; alleen geloofde zij dat zelf niet. Want wanneer ben je nu een topper? Zijn alle talenten toppers en zijn alle toppers ook talentvol? Komt het toppers allemaal maar aanwaaien of moeten zij er ook nog wel wat voor doen?

Het blijkt dat de jongens winnen heel erg belangrijk vinden. Winnen van de tegenstander dat is het belangrijkste doel. Succesvol zijn, betekent beter zijn dan de ander. Het komt voor dat het uitproberen van nieuwe vaardigheden in de wedstrijd niet kan gebeuren omdat spelers bang zijn het fout te doen.
“Wij staan niet zo heel goed in de competitie en als je balbezit hebt, dan moet je daar wel zuinig op zijn” legt een van de spelers uit.

Eerst maar eens luisteren naar wat een erkende topper hier nu overzicht, Michael Jordan.
In een mooi filmpje vertelt Michael Jordan dat hij ontelbare keren ballen heeft gemist, dat hij in zijn carriëre enorm veel fouten heeft gemaakt.

“Daarom ben ik succesvol!” concludeert Jordan. Om succesvol te kunnen worden, om elke dag beter te kunnen worden, is het dus noodzakelijk om fouten te durven maken. Uit het gesprek dat daarna volgt blijk dat dit best moeilijk is. Uitdagingen worden soms niet aangegaan. Falen zou er op kunnen wijzen dat je niet goed genoeg bent. Een fout van mij, zou wel eens slecht voor het team kunnen uitpakken. Een mening die wel gedeeld wordt. Topsporters zijn echter geen alleskunners. Een succesvol topsporter wordt niet als topsporter geboren. Toppers moeten er echt wat voor doen om zo goed te worden dan dat ze nu zijn. Van Ronaldo weten wij bijvoorbeeld dat hij, zelfs als alle andere spelers allang onder de douche staan nog vrije trappen staat te oefenen. Om eens te kijken wat topsporters er allemaal voor moeten doen, om de top te halen met z’n allen gekeken naar Kobe Bryant.

Vanuit een statische mindset, heb je een laag zelfvertrouwen. De jongens in het team vertelde al dat ze soms kiezen voor zekerheid, bang om een fout te maken. Vanuit het lage zelfvertrouwen ontstaat de aanname dat het oefenen, het trainen om beter te worden, ook weinig zin heeft. Beter worden doen wij toch niet, wij zullen wel weer verliezen. Onze tegenstanders zijn echt zó veel beter. Vanuit dit mijden van risico’s, de aanname dat trainen niet leidt tot zelf beter te worden, volgt een lage vaardigheid. Deze lage vaardigheid leidt weer tot nog minder zelfvertrouwen en hiermee is de cirkel rond. Een cirkel die, als je er niet in weet te slagen deze te doorbreken zal leiden tot een steeds lagere vaardigheid.  Jordan en Bryant lieten zien dat fouten maken een noodzakelijk deel is van het leren, van het beter worden. Een oud Nederlands spreekwoord, wees al in deze richting:
“Waar gewerkt wordt vallen spaanders.”

Als je geloofd dat je door trainen, oefenen beter zal worden, ga je ook training leuk vinden, is veel oefenen niet vervelend. Hieruit volgt ook een grotere inzet en zal je ook makkelijker uitdagingen aan gaan. Door het trainen, het vele oefenen zal je ook beter worden en dat leidt weer tot een groter zelfvertrouwen. Hiermee is deze cirkel ook rond.

fouten-maken-mag4

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 31 januari 2015, in Coachen, groei mindset, Psychologie, Sport en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: