PEP Talk

Na een op zich niet zo’n heel dramatisch verlopen seizoen, waarin wij al vroeg wisten dat wij een zwaar seizoen tegemoet zouden zien, wisten wij ons twee weken geleden te plaatsen voor de nacompetitie. Komend weekend spelen wij onze eerste wedstrijd in de nacompetitie. Als alles meezit spelen wij vijf finales. Na een seizoen waarin wij geen enkele keer zijn weggespeeld, waarin wij vaak gewoon goed konden mee voetballen, maar wij toch ook vaak wedstrijden verloren. Wat zou je zeggen, als je in onze positie zou staan?

peptalk

Toen ik, nu al weer meer dan 30 jaar geleden begon met het trainen van jeugdige volleyballers, was ik altijd al erg nieuwsgierig hoe ik een speler, een team, optimaal kon motiveren om op het veld goed te presteren. Ik heb in die begin tijd in een schriftje nauwgezet bijgehouden wat ik voor de wedstrijd zei, wat ik in de time outs zei en hoe hier in het veld op gereageerd werd. Als tijdens het inspelen een speler van mij geraakt werd door een bal van de tegenstander en ik zei dat dit met opzet gebeurde, dan kon ik er zeker van zijn dat de speler die dit gedaan had, later in de wedstrijd ook een bal hard tegen zich aan kreeg. Alles werd genoteerd. Tegenwoordig zou je een datarecorder of videocamera gebruiken. Niet zelden ging ik over de schreef, zei ik dingen, die eigenlijk niet door de beugel konden omdat ze bijvoorbeeld kwetsend waren of omdat ze bij de ander dermate tot agressie leidde dat ik dat eigenlijk ook niet wilde. Alles hield ik bij. Niet zelden ging er een streep door omdat het of niet tot enig effect leidde of omdat het tot een dusdanig effect leidde dat ik het zelf niet verantwoord vond. Ik heb in die tijd, als jonge, beginnende trainer-coach, enorm veel geleerd. Een van de dingen waar ik al snel achter was, was dat niemand gelijk is en dat wat bij de een motiverend werkte, bij de ander totaal geen effect had.

Hoe krijg je jouw spelers nu gefocused? Hoe krijg je ze scherp voor de wedstrijd?

Peptalk

Een peptalk geef je niet alléén voor de wedstrijd; het kan ook in de rust, maar ook tijdens de wedstrijd. Binnen het volleybal zou een time-out zo’n moment kunnen zijn. Om te weten of een peptalk ook zin heeft, moet je als coach goed luisteren. Waar zijn de spelers mee bezig? Wat is hun gevoel? Wat zijn de twijfels? Waar lopen ze tegen aan? Soms hoef je dus ook geen peptalk te geven, maar is het tonen van interesse of het bevestigen van iemands goede gevoel al voldoende. Als iemand twijfels heeft, als het team er niet echt in geloofd, pep ze op, gebruik een peptalk.

Fake it, till you made it!

Laat, als trainer, zien dat jij er in geloofd. Als jij er in geloofd dan brengt jij dit over op de anderen. Als het team geloofd in het eigen kunnen, dan zullen ze ook beter presteren!
Sommige coaches gaan hier ver in. Ik heb zelf ook meerdere malen de grens opgezocht. Wat die grens is, is niet eenduidig aan te geven. Wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander. Waar de een de metafoor kan zien, gaat de ander over de grens. Visualiseer de goede prestaties uit het verleden. Wat deden wij goed tegen IJsselmeervogels? Waarom wisten wij recent de wedstrijd te winnen, nadat wij met 3-0 achter stonden? Haal die beelden boven. Sluit aan bij dat goede gevoel.

Als je geloofd in jezelf, in jouw team, dan ben je toch alles instaat.

Een voorbeeld van een peptalk, voor een American football wedstrijd:

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 11 mei 2015, in Coachen, groei mindset, Peakperformance, Psychologie, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: