YES, we can!

“Hoewel ik toch al weer voor de 6e keer de eindronde van het Nederlands kampioenschap heb gehaald, zie ik er ook nu weer tegenop,” vertelt Wietse.
“In de voorronde en de tussenronde waren wij echt beter dan de andere teams.
Aan een plek bij de beste acht, is ook niets af te dingen. Alleen, al die andere teams, die spelen daar ook niet voor niets. Ook zij hebben hun voorronde en tussenronde winnend weten af te sluiten. Ik ken een paar jongens van de andere teams en die zijn zó goed!!! Sjors zit zelfs bij Jong Oranje. Ik ken Sjors van het volleybalkamp en straks mogen wij tegen zijn team spelen en zijn team is zo ontzettend goed! Weet je, vorig jaar verloren wij ook al van dat team! ”

om-te-veranderen-moet-je-kunnen-verliezen

Wietse is een talent. Velen zijn er over eens, hij kan echt goed volleyballen. Toch is hij steeds wéér zenuwachtig. Hij ziet als een berg op tegen de eindronde van het NK. Hij slaapt dan ook steeds slecht en speelt echt de eerste wedstrijden nooit echt denderend. Zijn trainer is duidelijk: “Er is morgen een titel te verliezen, alles moet gewonnen worden. Wie niet met druk om kan gaan, hoort niet op dit niveau thuis.”

Het is nog niet zo dat Wietse er zó tegenop ziet dat hij ziek, zwak en misselijk is nog voordat hij de eerste wedstrijd heeft gespeeld. Toch is hij er mee bezig en leidt de gedachte aan mogelijk sterkere tegenstanders hem af. Wietse gaat niet beter spelen van het feit dat hij gaat piekeren over het niveau van zijn mogelijke tegenstanders. Ook de ervaringen uit het verleden, vorig jaar verloren zij ook van dit team, helpen niet bepaald. Daarbij komt dat als spelers uit het team er op voorhand al geen goed gevoel over hebben, de collectieve effectiviteit van het team als geheel ook af zal nemen. Neem daar de opvattingen van zijn trainer bij, die het eigenlijk allemaal gezeur vindt en je hebt het recept voor falen.

Het is voor Wietse van belang dat hij vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen. Sterker, het is voor de effectiviteit van het gehele team belangrijk dat zij geloven in het eigen functioneren. Ook de trainer zou er goed aan doen zich positief te uiten en de doelen waarmee het team werkt onder eigen controle te houden. Naar mate geformuleerde doelen meer onder eigen controle zijn, hoe groter de kans dat ze ook bereikt worden, hoe meer het zelfvertrouwen ook zal toenemen. Uitdagende maar haalbare doelen leiden tot succes (Burton en Weiss, 2008)

Het blijkt ook dat wat mensen van elkaars kwaliteiten vinden van invloed is op de prestaties van een ieder. Een trainer die dus openlijk kritiek uit op een van zijn spelers helpt deze speler niet vooruit. Als hij dat ook nog doet zonder aan te  geven wat deze speler zou moeten doen om het een volgende keer in zijn ogen beter te doen, slaat hij de plank aardig mis. Overigens, óók een trainer gaat echt niet beter functioneren als hij continu maar kritiek van de buitenwacht krijgt. Ook dat doet afbreuk aan de effectiviteit van het team. Er bestaat een positieve relatie tussen de groepscohesie en de collectieve efficiëntie, als ook tussen de prestatie en de collectieve efficiëntie. Dit heeft tot slot dan weer invloed op de inspanningen en vasthoudendheid van het team en op de doelen die worden gekozen.

Wietse verloor de finale.

878d33458f2b7e3e5058df87e979f0ec.445x250x1

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 12 juli 2015, in Coachen, groei mindset, Peakperformance, Psychologie, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: