Let toch eens op man!

“Afgelopen zaterdag speelde wij thuis. Wij waren sterker dan de tegenstander. Zeker in de tweede helft. Wij speelde vrijwel de gehele wedstrijd op de helft van de tegenstander. Onze keeper was onze laatste man, hij stond een groot deel van de wedstrijd zo rond de middencirkel mee te voetballen. Toch verloren wij de wedstrijd door een strafschop. Of hij onterecht was? Daar ga ik niet eens de discussie over aan. De scheidsrechter beslist. Natuurlijk floot de scheidsrechter een belabberde wedstrijd. Ik heb sowieso moeite met mensen die zich zelf belangrijker vinden dan het spel. Natuurlijk kon de tegenstander niet voetballen. Gewoon pech, alles zat tegen.”

Deze week is het de week van de scheidsrechter. Ik ben het wel eens met de stelling dat scheidsrechters niet belangrijker moeten zijn dan de wedstrijd. Ik durf zelfs wel de stelling aan te gaan dat de wedstrijden van de jongste jeugd ook prima zonder scheidsrechters gespeeld zouden kunnen worden. Natuurlijk zijn scheidsrechters vrijwilligers en zouden spelers en begeleiders, alleen vanuit dat oogpunt zich veel coulanter, socialer op moeten stellen. Vanuit een ander, prestatiegericht, oogpunt is het niet verstandig om je zo met de scheidsrechter bezig te houden. Het leidt af. Je gaat er niet beter van spelen.

De Duitse sportpsycholoog Hans Ebersprächer bedacht begin jaren 90 de aandachtscirkels. Deze aandachtscirkels zijn een goed hulpmiddel om met concentratie om te gaan.

aandachtscirkel

Spelers die optimaal functioneren zitten in het centrum van dit dartbord. Zij zijn uitsluitend bezig met hun taak, met de uitvoering van hun sport. Zij zijn gefocused en zijn moeilijk af te leiden. Een speler die zich gaat storen aan de scheidsrechter, een discussie gaat voeren met zijn coach, of precies weet wat er langs de lijn gebeurd is niet meer met zijn taak bezig. Ook als je, je vooraf al gaat storen over de ontvangst of de staat van het veld, de hal waar je moet spelen, ben je niet optimaal met je taak bezig en speel je derhalve ook minder goed. Je zit in cirkel 2. Dit wil niet zeggen dat je geen gebruik zou kunnen maken van dergelijke, oncontroleerbare afleidingen. Zo zou je na de toss, er voor kunnen kiezen om de helft te kiezen waardoor de keeper van de tegenpartij vol in de zon moet kijken. Hierdoor zadel te de ander op met een potentiële afleider.

Wellicht kom het je bekend voor; je speelt een wedstrijd en je realiseert je dat het minder goed gaat dan dat jij zou verwachten. Dit gebeurd in cirkel 3. Je bent niet in vorm. Je gaat je bedenken waarom het niet lukt, waarom het niet gaat zoals je gehoopt had. Je focus is minder, je speelt minder goed. In cirkel 4 ben je bezig met het resultaat. Zo kan een spits, volledig in cirkel 1, de laatste man passeren om daarna één op één met de keeper te komen. Op dat moment realiseer jij je dat jij zou kunnen scoren, dat jij daarmee de wedstrijd zou kunnen winnen. Op het moment dat dit gebeurd ga jij in een keer van cirkel 1 naar cirkel 4 en jij zal vrijwel zeker missen. Het scenariodenken slaat toe in cirkel 5. Als wij deze wedstrijd verliezen is degradatie vrijwel zeker óf als wij winnen behalen wij de nacompetitie. Als deze gedachtes de boventoon gaan voeren, ben je ver af van de aandacht voor de uitvoering. Je speelt weer een stukje minder goed. Als jij je, tijdens de wedstrijd gaat afvragen wat jij daar doet, of je niet veel leukere dingen had kunnen doen, zijn we aan beland in cirkel 6. Spelers die zich dit soort vragen stellen willen vaak niets liever dan gewisseld worden.

Spelers kunnen switchen tussen cirkels. Als coach kan je, door je manier van coachen, hier ook debet aan zijn. Als je in cirkel 6 zit, als alles tegenzit, is het lastig om nog terug te komen in cirkel 1. De rust opbrengen om weer taakgericht te denken, zal moeilijk zijn. Door een tussenstap, bijvoorbeeld je te concentreren op zoiets als je ademhaling, je gedachten weer te ordenen, zou dit wel kunnen. Om tot optimale prestaties te komen is het goed je te realiseren in welke fase je zit en wat je zou kunnen doen om weer taakgericht te denken.

Tot slot, bemoei je niet met de scheidsrechter, ook als je vindt dat hij slecht fluit.
Het helpt je om zelf beter te spelen. Echt!

 

 

Wil je meer lezen over concentratie, over focus, lees dan vooral:

Focus, beter presteren door cirkeltraining

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 30 september 2015, in Coachen, Peakperformance, Psychologie, voetbal, Volleybal en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. 4 reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: