Zonder respect

Na Rome-gate, volgende na Rome-gate, Vermeer-gate, Harkemase Boys-gate, oerwoudgeluiden-gate, tussen door nog een gevalletje waterschade in het centrum van Madrid, volgde VV Berkum-gate en twee weken terug Den Hoorn-gate. Voor scheidsrechters is het leiden van wedstrijden, op welk niveau ook, geen misselijke opdracht. De wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord werd gewoon doorgespeeld, terwijl de doelman van Feyenoord zich zelf zag hangen aan de ring van de Arena. De assistent trainer van VVOG kreeg nota bene een rode kaart nadat hij de scheidrechter voor de zoveelste maal had gewezen op het wangedrag van supporters van Harkemase Boys. De scheidsrechter tussen VV Berkum en Be Quick legde de wedstrijd wel stil. Voor een afkoelingsperiode.

oerwoudgeluiden

Bij elke wedstrijd van de Champions League dan wel de UEFA cup worden en terecht, mooie filmpjes uitgezonden waarin wij onder andere Zlatan in het Nederlands zien zeggen “Geen racisme!”  De KNVB maakt goede sier met teksten als ‘Zonder voetbal geen respect’.  Het kan aan mij liggen, maar ik heb het nog niet meegemaakt dat een wedstrijd gestaakt wordt en ook niet meer voortgezet, na onaangepast gedrag van de zich supporter noemende mensen langs de lijn. Zonder respect, geen voetbal, dan zou je toch denken dat de trainer die zijn team van het veld afhaalt een compliment krijgt. Je zou denken dat als voetballers het zelf zo’n belangrijk punt vinden, als voetballers collegiaal zouden zijn, ze een pop aan de balustrade zien hangen, een pop die een collega voorstelt, ze zelf van het veld af stappen. Dat gebeurt niet. Vermeer had het er zelf naar gemaakt, had hij maar niet naar 010 Zuid moeten gaan. De grensrechter bij VV Berkum, die man stond zo slecht te vlaggen, dan vraag je er om.

Uit Doetinchem komen boeren, uit Amsterdam Joden, uit Rotterdam Zuid komt, als je geluk hebt 010 Zuid en met een beetje pech zijn het kakkerlakken en uit Arnhem, ja dat is een bij elkaar gekocht zootje, FC Hollywood, dat mag eigenlijk geen club meer heten. Bij mij in de klas zat vroeger een rode vuurtoren, homootje, panieksmurf en ik was Elvis, de jongen met de vetkuif. Allemaal geen fraaie bijnamen. Zoals bijnamen een compliment inhouden, zijn ze leuk, zolang je mensen en teams ook maar bij naam blijft noemen. Het gouden volleybalteam van Atlanta, dat waren de lange mannen. Het is echter wel aardig dat wij ook nog steeds weten dat het onder andere ging om Ron Zwerver, Peter Blangé en Bas van de Goor. Ik wilde helemaal geen Elvis zijn, ik wilde gewoon mezelf zijn, gewoon niet apart zijn, mijn schooldiploma halen. Een grap is leuk, maar soms, zijn dingen niet grappig meer.

De scheidsrechter in Berkum deed gewoon zijn hobby. Het samen met de scheidsrechter, in goede banen leiden van een voetbalwedstrijd. Hij hielp daar nota bene andere mensen. De man was niet de Marokkaan en het minder-minder uitbraken, was wel het minste dat deze man verdiende. Vermeer is geen landverrader als hij elders een baan vindt. De speler van VVOG is gewoon lid van VVOG, een Nederlandse voetballer en dan ga je geen idiote oerwoudgeluiden maken. Als je jouw club nareist ga je geen misselijkmakende grappen uithalen met mensen die minder op de bankrekening hebben staan dan jij. Als je club even minder presteert dan helpt het niet als je in de voortuin van een van de spelers, die jij hoort te steunen, gaat staan roepen.  Eigenlijk is het zo simpel en eigenlijk weten wij dat allemaal, hoop ik.

Nadat Feyenoord door een diep dal was gegaan, zich supporter noemende mensen, bij onder andere Michiel Kramer in de voortuin hadden gestaan om verhaal te halen, reageerde Kramer wat cynisch toen deze supporters zijn naam weer scandeerde nadat hij eindelijk een doelpunt had gemaakt.
“Tja, zo hypocriet is het ook, “ zei hij voor de camera’s van Studio Sport.
Dat had hij niet moeten doen, vond chef voetbal van Studio Sport, Arno Vermeulen.
“Dit is jammer. Zo is het voetbal nu eenmaal.”
Misschien mijnheer Vermeulen, is dit wel het bizarre aan het voetbal. Misschien raakt u hiermee wel de kern van het probleem. Als het voetbal werk wil maken van dat thema respect, dan moeten wij eens van het feit dat wij het normaal vinden wat er langs de lijn gebeurd. Dan moeten wij af van “dit hoort nu eenmaal bij deze sport”. Dan moeten we af van het gewoon maar doorspelen, als een pop, die een voetballer op het veld voorstelt aan de balustrade van een stadion wordt gehangen. Of het nu bij Ajax gebeurd of bij Roda JC. Dan moeten wij af van het inlassen van een adempauze als het gedrag van zich supporters noemende mensen de spui gaten uitloopt. Dan zet je die trainer die zijn team van het veld afhaalt omdat het gedrag langs de lijn werkelijk alle perken te buiten gaat op een voetstuk.
Dit maakt de sport een stuk leuker.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 23 maart 2016, in Beleid, Pesten, Politiek, Psychologie, voetbal en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: