Alleen maar nette mensen

“Sportclubs nemen geen risico’s met louter ‘nette’  vrijwilligers”  kopte de NOS afgelopen week. Het was dat ‘nette’ tussen haakjes stond anders had ik het niet geloofd. Steeds meer verenigingen vragen een verklaring omtrent gedrag van hun vrijwilligers. Een dergelijke verklaring is het bewijs dat de vrijwilliger in het verleden niets fout heeft gedaan. Ik moest direct denken aan een artikel in de Volkskrant, van deze week, waarin Defence for Children meldde dat niet pedofielen maar toeristen en zakenmensen de grootste daders zijn in het sekstoerisme. Alleen maar nette mensen.

 

vog

Al deze gelegenheidsdaders zijn niet de draaideurpedo’s die je er uit wil halen met een VOG. Dit zijn niet de Luigi C’s die systematisch te werk gaan. Nu kan ik mij vergissen maar ik vermoed dat het voor het slachtoffer helemaal niets uitmaakt of de dader het nu voor de 1e keer doet of dat het een recidivist is. Die laatste groep haal je er inderdaad uit met een VOG. Die eerste groep niet, want dat kan iedereen zijn. Misschien zelfs de voorzitter van de vereniging, die in een vlaag van volledige verstandsverbijtering, buiten de lijntjes kleurt. Alleen maar nette mensen. Kopte de NOS.

Waarom hechten wij zo veel aan beeldvorming, zonder de achterliggende oorzaak echt aan te pakken? Waarom zo veel belang hechten aan de VOG? Waarom hebben wij een Ball of Respect nodig om het over respect binnen de sportvereniging te hebben? Waarom mag een speler van Feyenoord niet zeggen dat supporters hypocriet zijn als ze de ene dag bij hem in de voortuin een hoop stennis lopen te schoppen, om hem een paar dagen later toe te juichen. Waarom pakken wij de zaken die er echt toe doen, niet echt aan. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, leerde ik ooit en zo is het nog steeds. Laten wij nu eens werk maken van normaal gedrag en eens wegblijven van die marketinggerichte benadering!

Willen wij echt werk maken van veilige sportvereniging dan zullen wij open en transparant over ongewenst gedrag moeten kunnen spreken. Dan is er geen gedrag dat ‘er een beetje bijhoort’. Dan zal elke trainer met zijn spelers, speelsters moeten praten over wat nu gewenst gedrag en wat ongewenst gedrag is en niet één keer, maar vaker. Dan zal de vereniging hierover met ouders in gesprek moeten gaan. Natuurlijk zal je als club gedragsregels moeten opstellen, maar ook dit is papier. Hier houdt het niet mee op. Blijf deze bespreken, maak het een vast thema in de vergaderingen binnen de vereniging. Zet je vertrouwenspersoon centraal. Laat jouw vertrouwenspersoon niet alleen brandjes blussen, maar zet hem en haar preventief in.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 14 mei 2016, in Beleid, ongewenst gedrag, Pesten, Sport, Vertrouwenspersoon, VOG, Vrijwilligers en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: