Finale

finale-ek-2016-stade-de-france
Als trainer-coach van een volleybalteam heb ik 16x de eindrondes van het Nederlands Kampioenschap behaald. Ook speelde ik met diverse teams het veelvoudige aan finales voor de regiokampioenschappen. Als leider van een voetbalelftal heb ik inmiddels de ervaring van twee na-competities. Bij de eerste na-competitie ging het om een poging om degradatie te ontlopen. Bij de tweede na-competitie ging het om te proberen te promoveren. Naast het leren van de sport, het leren spelen van wedstrijden zijn het spelen van finales daarin weer iets speciaals.

Het waren stuk voor stuk finales, wedstrijden die tot een zekere spanning leidde. Jongens die slecht sliepen voorafgaand aan de speeldag. Jongens die tot op het bod gemotiveerd waren om de wedstrijd te spelen en dat ook in woord uitdroegen.

“Ik heb echt geen extra motivatie nodig. Dit soort wedstrijden moet iedereen willen spelen!!”

Ook bij trainers leidde het spelen van finales tot afwijkend gedrag. Zo zijn er altijd trainers die plots met een vaste basis gaan spelen, waardoor de wisselspelers in de finale geen speelminuten krijgen. Er zijn ook trainers die vooraf, maar ook tussen elke wedstrijd een uitgebreide teambespreking gingen houden. Er waren zelfs trainers die zich normaal gesproken prima weten te gedragen maar die in finale wedstrijden zich zelf nog maar moeilijk onder controle konden houden. Ook eventueel aanwezige bestuursleden dreigde soms, door de oplopende spanning, door de hoeven te zakken. Zo herinner ik mij een voorzitter die volledig uit zijn dak ging omdat een coach met zijn team, na een verloren wedstrijd tijdens de eindronde van een NK, op het veld naast de sporthal ging frisbeeën met zijn team. Er moest een driftig woordje worden gesproken.

Net als je moet leren lopen, moet leren zwemmen, moet leren fietsen, moet leren voetballen, of volleyballen, of welke sport ook, moet je ook wedstrijden leren spelen, finales leren spelen. Het is niet zo dat dit als vanzelf lukt. Wedstrijden spelen en speciaal finales leveren vaak spanning op, zorgen voor een andere mindset. Dingen die op training allang goed lukken, die in de wedstrijd ook vaak al goed gaan, kunnen in een finale plots niet meer zo normaal gaan.

Tijdens het WK handbal speelde de dames een meer dan geweldig WK, tot aan de finale. In de finale was er niets meer over van de flair van het team over. Noorwegen speelde de dames zakelijk van het veld. Bondscoach Henk Groener had vooraf niets  gemerkt van de extra spanning. Hij werd wel moedeloos van de vele fouten vroeg in de wedstrijd. De  onbevangenheid was verdwenen en dat is net wat je in een finale niet kan hebben.

Flow

Flow_Senia_Maymin

Flow is een gemoedstoestand waarin mensen zo op gaan in een activiteit dat andere zaken er niet meer toe lijken te doen. De speler ervaart een evenwicht tussen de uitdaging en zijn kwaliteiten om daar aan te voldoen. Door de intense concentratie in flow zijn er geen afleidingen in het bewustzijn. Afleidende gedachten en dagelijkse zorgen krijgen geen vat op je geest die zo volledig in beslag wordt genomen. Alle aandacht gaat uit naar die ene activiteit waar het om gaat. Veel van de aspecten in een flow zijn door mentale training te beïnvloeden. Zo is vertrouwen en positief denken belangrijk. Alleen al de gedachte aan een een mogelijk slechte afloop is bijna een voorspeller van een slechte afloop. Belangrijk is ook dat je handelt volgens de plannen die je vooraf hebt gemaakt. Ook een optimale fysieke voorbereiding op de wedstrijd is belangrijk.  Denk bijvoorbeeld aan je warming up. Zorg voor een optimaal niveau van je alertheid. Ben je uitgerust?  Het is een open deur, maar je moet goed gemotiveerd zijn om te presteren. Zorg dat je je goed voelt. Zorg dat je gefocused bent op je taak. Je kan je niet overal op focussen, daarbij heb je je taak onder controle, het resultaat van de wedstrijd niet. Zorg dat de omgevingsfactoren optimaal zijn. Mocht je hier geen controle over hebben, laat ze dan niet van invloed zijn op jouw focus. Laat je er niet door afleiden.

Eberspächer-aandachtscirkels

Verder helpen positieve interacties met je teamgenoten. Omgedraaid, je medespeler, plat gezegd afzeiken leidt niet tot betere resultaten. In tegendeel!
Geniet van wat je aan het doen bent!

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 29 mei 2016, in Coachen, Peakperformance, Psychologie, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: