Idool

Op de kamer van Timo een poster van Manuel Neuer.  Als hij maar even tijd heeft kijkt hij de wedstrijden van Bayern München en de Mannschaft. Niet een keer, maar keer op keer, bekijkt hij de acties van Neuer, op de laptop, op de smartphone.  Tot diep in de nacht alles analyseren wat Neuer doet. Ooit bij Bayern onder de lat staan, zo goed worden als Neuer. Manuel Neuer is zijn idool, zo goed worden als Neuer, dát is zijn droom.

manuel-neuer-bayern-munich-2013

Het is mooi om een idool, een held te hebben. Iemand, tegen wie je opkijkt, iemand op wie je wilt lijken. Een held motiveert je om je eigen doelen te bereiken. Een held stimuleert, zet je aan tot actie. Een held daagt je uit om je grenzen te verleggen, je wilt net zo goed worden als je held. Ik herinner mij nog de foto van een jonge Patrick Kluivert met zijn idool Marco van Basten. Voor Marco van Basten was Johan Cruijff een idool. Van Basten zei ooit, in een interview dat, toen hij zijn idool tegen kwam, had willen zeggen: “Onthoud mijn naam.”
Ik denk dat elke topsporter vroeger ook een held had. De held wijst de weg. Door te willen worden als je held, leer je hoe het is om veel te trainen, je dingen te moeten ontzetten, leer je om keuzes te maken.

Het identificeren met een idool hoort ook bij de ontwikkeling richting een eigen identiteit. Het is ook onderdeel van het losmakingsproces. Doordat een kind zich minder op de ouders richt wordt zijn zelfstandigheid groter. Als trainer kan je gebruik maken van die idolen. Wie is jouw idool, wat zou jij moeten doen om zo goed te worden als jouw idool?

Droomdoelen zijn het punt op de horizon, idolen wijzen de weg, en procesdoelen beschrijven de route.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 18 juni 2016, in groei mindset, Psychologie, Sport, Talentontwikkeling, voetbal en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: