Een nieuwe start

Ik heb altijd moeite met een eerste keer. Noem het plankenkoorts. Ik vind het enorm vervelend als je dan de kleedkamer binnenkomt en iedereen kijkt mij aan. Om daarna iedereen langs te moeten gaan, iedereen een hand te geven, om mij dan voor te stellen. Ik vind het niet fijn om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Ik ben het liefst als eerste aanwezig bij de eerste training. Dan moeten ze in ieder geval langs mij en, dat heb ik liever, kunnen ze ook gewoon geen hand geven en langs mij heen lopen.

Om te voorkomen dat ik te laat zou komen was ik extra vroeg vertrokken. Ik was als eerste in de kleedkamer, kleedde mij snel op en liep de zaal in. Er stond een ballenkar achter het veld. Ik pakte een bal en begon wat in te slaan tegen de muur. Ik zal een minuut of twee bezig zijn geweest toen ik op mijn schouder werd getikt.  Ik draaide mij om. Voor mij stond een lange man, grijs haar. Hij stak zijn hand uit en zei:
“Hoi, daar waar ik vandaan kom, stellen wij elkaar eerst voor. Mijn naam is Jouke, wie ben jij?”

ep201108257787-600x300

 

Het seizoen is weer voorbij. Teams trainen in de nieuwe samenstelling. Soms zijn de spelers afkomstig van andere teams, soms zelfs van andere verenigingen. Zo’n startfase betekent een hoop onzekerheid. Zo’n startfase levert altijd een hoop vragen op. Wie zijn mijn medespelers? Wat zijn het voor jongens? Zijn ze aardig? Zijn ze serieus of lopen ze de kantjes er van af? Kan je op ze bouwen? Elke speler neemt ook zijn eigen achtergrond en ervaring mee. Hoe laat moet je voor de training aanwezig zijn? Is dit anders dan dat je gewend was? Hoe moet je afzeggen en bij wie?

Het is belangrijk dat de trainer, in deze eerste fase van het groepsproces de structuur neer zet. Hij zal duidelijk moeten zijn over de regels. Hij zal duidelijk moeten zijn over wat wel en wat niet wordt getolereerd. Door het neerzetten van de structuur creëert de trainer duidelijkheid en door deze duidelijkheid ook veiligheid. Na verloop van tijd, wij zijn dan de fase van kennismaking voorbij, zal de trainer met de groep om de tafel moeten om samen te bepalen wat de groepsregels worden. In deze fase kent men elkaar al redelijk. Dan wordt ook duidelijk wie er gesteund wordt. Dan ook zullen de leiders binnen de groep duidelijk worden.

Iedereen kent wel die leraar die zo aan het begin van het schooljaar zo leuk, zo populair was, maar die zo rond de kerstvakantie plots erg vervelend werd.
Deze leraar kwam er laat achter dat zijn lessen uit de hand liepen, dat er te weinig structuur was. Hij moest de teugel aantrekken.
Iedereen kent wel die leraar die zo aan het begin van het schooljaar, erg streng en vervelend was, maar zo rond de kerstvakantie veranderde er iets. Aan het eind van het schooljaar was dit de leraar die jou het meest zou bijblijven. 

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 24 juni 2016, in Groepsproces, Psychologie, Sport, Trainen, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: