Winnen, van jezelf!

Wie wordt er Europees kampioen? Ik zou het niet weten. Zweden, met Zlatan, is al naar huis en Portugal, met een tegenvallende Ronaldo is ook niet overtuigend aan dit EK begonnen. Iedere poging zich te onderscheidde leek te mislukken. Natuurlijk speelde Zlatan en ook Ronaldo met minder goede spelers dan bij de eigen club om zich heen. Natuurlijk zaten de arbitrale beslissingen niet altijd mee en wellicht, natuurlijk was de kwaliteit van de grasmat dramatisch en  als de loting anders uit was gevallen …

Als ons zo’n EK iets leert is het wel dat je geen invloed hebt op de omstandigheden. Je hebt geen invloed op die grasmat. Je hebt geen invloed op het weer. Je hebt geen invloed op je tegenstander. Je hebt geen invloed op de scheidsrechter. Je hebt zelfs geen invloed op je teamgenoten. Je hebt invloed op jezelf, op jouw voorbereiding, op hoe jij je inzet, hoe jij speelt. Als wij het over winnen hebben, dan kan je alleen van jezelf winnen. Elke dag beter worden dan dat je gisteren was.

spreuken_2

Als je elke dag beter wil worden als dat je gisteren was, zal je moeten weten waarin je dan beter zou willen worden. Vaak weet je dit zelf vrij goed. Hier kan ook de trainer bij helpen.
Maak samen een plan. Wat wil je leren? Wanneer zou je het moeten beheersen? Deze leerdoelen ga je eerst, onder eenvoudige omstandigheden oefenen tijdens de training. Daarna ga je het, nog steeds tijdens de training. in wedstrijdsituaties, game-like, oefenen.
Dit wordt gevolgd door het oefenen tijdens een wedstrijdje, tijdens de training, of in een oefenwedstrijd. Daarna ga je het toepassen tijdens de wedstrijden. Dit is de laatste fase van het leertraject van die vaardigheid die jij wil verbeteren. Als het je lukt dit ook, onder druk, in de competitie toe te passen, dan ben je weer een stapje beter geworden. De competitie staat niet los van de training. De competitie is de laatste fase van het leren.

Anecdote:

“Wat willen jullie komend seizoen bereiken jongens?” vroeg Jouke.
“Kampioen worden!” zei Tom.
“Kampioen? Nederlands kampioen!” kwam Erwin tussen door.
“Nou, als wij in ieder geval Dynamo maar verslaan, twee keer,” vond Ruud.
“Jongens, jullie worden bedankt,” zei Jouke.
De jongens keken hem verbaasd aan. 
“Denken jullie niet dat niet iedereen kampioen wil worden? Niemand wil degraderen en geloof mij, de jongens van Dynamo, die willen niets liever dan jullie keihard van de mat spelen! Ik kan nu alle trainers van onze tegenstanders bellen en hen vragen of er iemand is die vrijwilliger af wil zien van het kampioenschap. Misschien dat Dynamo, bij wijze van uitzondering jullie dit seizoen wil laten winnen. Nee, jongens waar ik naar op zoek ben is, wat willen jullie leren? Waar ben jij Tom, bijvoorbeeld nog niet zo goed in? Wat wil jij leren? Jongens wij kunnen straks een vreselijk goed seizoen spelen en toch degraderen! Gewoon omdat wij pech hebben met blessures of omdat de tegenstanders gewoon beter zijn. Jullie kunnen straks ook, met twee vingers in de neus kampioen worden. Zijn wij dan echt goed? Nee, misschien zijn al die andere teams gewoon vreselijk slecht!”

quotejessica

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 25 juni 2016, in groei mindset, Psychologie, Sport, Talentontwikkeling, Trainen, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: