Waarom vakken vullen?


Nog een weekje en dan beginnen de schoolvakanties. De tijd voor veel scholieren om op zoek te gaan naar een leuke bijbaantje. Een bijbaantje waarvan de meesten hopen dat ze ook na de vakantie kunnen blijven om wat bij te verdienen. Als je gelukt hebt verdien je als vakkenvuller het minimum jeugdloon, wat voor een zestienjarige neerkomt op zo’n 3 euro per uur.  Een prima salaris natuurlijk. Je leert werken voor een baas en als je later de detailhandel in zou willen werken is dit prima werkervaring.

240185_480

Wie de media een beetje heeft gevolgd de laatste maanden kan het niet ontgaan zijn dat sportverenigingen een mega probleem hebben met het vinden van vrijwilligers. Veel leden, maar ook ouders van jeugdleden, zijn het product van een consumptie maatschappij. Zij betalen contributie en dan verwacht je ook wat terug van de vereniging. Het al oude adagium dat je met elkaar de vereniging vormt en dus met elkaar de taken die binnen de vereniging vervuld moeten worden, invult dateert uit de vorige eeuw.

De jeugdleden van nu is het kader van de toekomst. Het is belangrijk om hen bij de club te betrekken. Om te voorkomen dat de jeugd van tegenwoordig er ook vanuit gaat dat je contributie betaald en dat de vereniging het dan maar moet regelen, moet je ze hierin opvoeden. Voor niets gaat de zon op. Een van de mogelijkheden om jeugd te laten snuffelen aan taken binnen de vereniging is natuurlijk de maatschappelijke stage. Jeugdleden kunnen gedurende een bepaalde tijd, meestal met vast omschreven taken, helpen bij taken die binnen de vereniging worden uitgevoerd. Als de stage achter de rug is, de formulieren getekend, het mogelijke stage verslag geschreven, stromen deze stagiaires vaak weer uit.  De club zou jeugdleden ook kunnen verplichten tot het uitvoeren van vrijwilligerstaken. Of je hiermee nu gemotiveerde kaderleden voor de toekomst krijgt waag ik te betwijfelen. Wat je ook doet, iets is pas echt leuk, als je er plezier in hebt en geloof mij, een moetje is nooit aantrekkelijk. Daar kan je behoorlijk op afknappen.

Ik zou er zeer voor zijn als verenigingen de jeugd al vroeg betrekken bij de vereniging. Dat doe je natuurlijk door naast de trainingen ook leuke activiteiten voor ze te organiseren. Bij die activiteiten kan je prima de jeugd betrekken. Dus niet zo maar activiteiten vóór de jeugd organiseren maar door en voor de jeugd. Betrek ze bij het brainstormen over ideeën, geeft ze kleine taken, bij de organisatie van de eigen activiteiten. Op die manier leren ze dat zij zelf invloed hebben op wat de club doet. Dat het dus niet alleen consumeren is maar dat je invloed hebt op wat er gebeurd.

Tot slot terug naar dat vakkenvullen. Waarom zou je als vereniging niet concurrerend kunnen zijn met de supermarkt of de krantenwijk? Verenigingen betalen soms een behoorlijke vergoeding aan de gearriveerde trainers, terwijl de jeugd die werkelijk hetzelfde doet, maar dan bij de jongere jeugd het als vrijwilliger doet. Waarom zou je hier geen verandering in brengen? Waarom zou het geven van training aan de jongste jeugd of het elke zaterdag fluiten van pupillen wedstrijden, niet net zo waardevol kunnen zijn als het vakkenvullen bij een willekeurige supermarkt? Ik zeg hiermee niet dat verenigingen direct het minimum jeugdloon zouden moeten betalen, want als je doet wat je echt leuk vindt, neem je echt met minder ook genoegen, maar hier eens creatief naar kijken, zou waardevol zijn!

Volgens mij is er geen vrijwilligersprobleem, het is, anno nu,  wel belangrijk om ook vanuit andere invalshoeken naar de vereniging te kijken.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 29 juni 2016, in Beleid, Meer dan Voetbal, Sport, Vrijwilligers en getagd als , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: