De Pavlov van elke sportbond

Gisteren speelde wij met ons team voor de beker. Bij de tegenstander speelde twee teams wiens spelerspassen geblokkeerd bleken te zijn.  De reden was dat deze spelers de spelregeltoets van de KNVB nog niet hadden afgerond. De leider van het team liet mij, als ook de scheidsrechter, een mail zien van de KNVB waarin stond dat de KNVB in deze situatie coulance wilde betrachten.

Nu schreef Jan Dirk van der Zee, de directeur Amateur voetbal van de KNVB,  nog niet zo heel lang geleden een column over juist het belang van die spelregeltoets. Wat ik  dan vreemd vind is, als je als KNVB zo veel waarde hecht aan die spelregeltoets. Als je feitelijk spelerspassen laat blokkeren, omdat spelers de toets, bijna 7 maanden na de deadline, niet hebben behaald. Als je dan als nog coulant wil zijn, wat is dan die hele spelregeltoets waard?  Haal je dan niet je eigen verhaal keihard onderuit?

Nu is het hele idee achter die spelregeltoets de aanname dat de kennis van de spelregels het ongewenst gedrag op en wellicht ook langs de lijn, doet afnemen. Ik geloof daar niet in. Dit is de Pavlov reactie van elke sportbond.  Ik denk dat ongewenst gedrag niet ontstaat door gebrek aan kennis van de spelregels. Je maakt mij niet wij dat iemand die ’s nachts met 150 km/u over de A2 raast, niet weet dat de maximum snelheid ruim is overschreden. Natuurlijk weet hij dat. Naar zijn motieven kan je gissen. Hij zou gewoon lak kunnen hebben aan de afspraak rondom de maximum snelheid. Hij zou ook het risico anders in kunnen schatten. ’s Nachts is het immers minder druk op de weg, dus waarom ook niet? Het kan ook zijn dat de beste man in een hele mooie auto rijdt en denkt ‘toch eens kijken hoe hard dit ding kan’.

Er zijn zo wel nog wel meer redenen te bedenken waarom iemand een regel overtreed, terwijl enige kennis van die regels verwacht mag worden. Zo werkt het ook in de sport. De jongens op het veld zeker, maar ook de velen langs de lijn, weten eigenlijk best wanneer een speler buitenspel staat of wat nu een overtreding is en wat niet. Dat wij ons daar druk over maken, te druk soms, komt omdat wij eigenlijk niet goed om kunnen gaan met doelen die wij niet bereiken en die wij ook nog eens niet onder eigen controle hebben. Als je aan sport doet, wil je winnen en winnen is het winnen van de wedstrijd. Wij kunnen er maar slecht tegen dat een tegenstander misschien beter is en al helemaal niet als deze ploeg voor ons gevoel ook nog eens wordt geholpen door de beslissingen van de scheidsrechter of de grensrechter. Dit heeft niets te maken met het gebrek aan kennis van de spelregels. Dit heeft alles te maken met de manier waarop wij aankijken naar een begrip als winst.

Als wij winst kunnen zien als het elke dag beter zijn dan dat wij zelf gisteren waren, is die spelregeltest ook overbodig maar gezien de coulance van de KNVB zien zij dat wellicht zelf ook zo.

pavlov reactie

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 4 september 2016, in ongewenst gedrag, Psychologie, Sport, voetbal en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: