Comfortzone

Wij willen ons graag vergelijken met de ander. Wij willen wedstrijden winnen. Wij moeten winnen. Om te winnen is het fijn om te kunnen beschikken over goede, ervaren spelers. Om die reden hebben trainers nog al eens de neiging om als een moeder kloek op de eieren te zitten. Hij is, als trainer, het beste dat de speler zou kunnen overkomen. De trainer gaat met zijn team voor niets minder dan het kampioenschap en niet zelden slaagt deze trainer hier ook nog in.

Dit korte termijn denken leidt niet tot betere spelers. Leren vindt namelijk niet plaats in de comfortzone. Willen wij spelers echt beter maken moeten trainers op de eerste plaats af van hun eiland. Laat spelers niet spelen op het actuele niveau, daag ze uit, laat spelers doorstromen. Doorstromen betekent dat ze regelmatig op hun tenen moeten lopen, dat niet alles direct goed verloopt. Doorstromen betekent dat je fouten kan, maar ook mag maken. Doorstromen betekent dat je misschien niet zo vaak als dat zou wensen kampioen wordt met je team.

Spelers versneld door laten stromen is niet makkelijk. De eerste keer in het diepe, dat was spannend. Gelukkig had je nog kurkjes en stond er, tenminste in mijn tijd, een badmeester met een grote stok met een haak om mij, als ik kopje onder dreigde te gaan, te redden.
Wij fietsen ook niet in een keer weg. Ook ik heb fietsen moeten leren. Mijn vader liep achter mij aan, hield mij bagagedrager vast en zonder dat ik het wist, liet hij die los en fietst ik een klein stukje zelf. Net als iedereen viel ook ik, op het moment dat ik door had dat ik alleen fietste. Mijn vader troostte mij dan en zei dat ik het goed ging en dat ik misschien nog wel een stukje langer alleen kon fietsen.
Bij leren hoort fouten maken en soms pijn leiden. Fouten maken mag. Als mijn vader tegen mij gezegd had, nadat ik gevallen was met fiets, dat ik wel mocht stoppen, dat ik niet hoefde te fietsen, dan had ik het misschien wel nooit geleerd.

Willen wij in de sport kinderen beter maken dan zal je ze uit die comfortzone moeten halen. Dan moet je ze uitdagen iets nieuws te doen. Dan moeten wij het lef hebben om ze, misschien wel sneller, door te laten stromen. Fouten maken hoort daarbij. Dan wissel je niet direct een kind omdat het een fout heeft gemaakt. Als je kinderen echt beter wil maken, dan ben jij de trainer die hen troost als het mis is gegaan. Als je kinderen echt beter wil maken, dan stimuleer jij ze om door te gaan, om het nog eens te proberen.
Dan leg jij al die fanatieke ouders uit dat verliezen ook hoort bij beter worden,  dat de moeilijkheid niet zit in hoeveel keren iemand gevallen is, maar hoe het hem of haar lukt, na elke verloren wedstrijd, weer op te staan. Talentontwikkeling vraagt om trainers die van hun eiland af komen, die tegen iemand kunnen zeggen:
“Ga jij het maar eens bij die andere trainer, dat hogere team, proberen. Ik weet zeker dat het jou gaat lukken!”

Talentontwikkeling gaat niet om die toptrainer die alles alleen kan, talentontwikkeling doe je met iedereen binnen de vereniging en daarbuiten.

“Ik train niet specifiek voor een kampioenschap van mijn team. Ik leid jongens op zodat ze later in het eerste zouden kunnen spelen en als het kan ……. voor nog hoger!”  aldus een talentvolle trainer van een D-team.

145159-comfort-zone-quotes-inspirational

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 11 oktober 2016, in Beleid, Coachen, Sport, Talentontwikkeling, voetbal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: