Over de schutting kijken

De KNVB komt naar u toe dit najaar. Zij gaan het land door met de KNVB roadshow.
Tijdens deze avonden doen zij uit de doeken hoe zij aankijken tegen de toekomst van het pupillenvoetbal in Nederland. Er ligt een plan om door middel van nieuwe spelvormen te komen tot meer spelplezier, minder versnippering en een betere aansluiting met de ons omringende landen. Secondair spelen volgens de bond het feit dat er sprake is van een toenemende mate van bewegingsarmoede, het feit dat er minder op straat gevoetbald wordt, als ook de werving en behoud van nieuwe leden en ook en dat vond ik wel een bijzondere toevoeging, het feit dat de huidige spelvormen al dateren van de jaren ’80 van de vorige eeuw.

Nu blinkt het voetbal in z’n algemeenheid niet uit in daadkracht als het gaat om vernieuwing en als je in social media leest hoe dit Deltaplan in het land ontvangen wordt, dan kan je ronduit stellen dat de werkvloer uitermate conservatief is. Aan de andere kant vind ik een argument dat een werkwijze al ruim 30 jaar oud is weinig inhoudelijk.

Leuke wedstrijden

Wanneer zijn wedstrijdjes leuk? Kinderen geven aan dat wedstrijdjes leuk zijn als ze plezier hebben beleefd, als ze betrokken zijn bij het spel, als ze succeservaringen op hebben gedaan, als hun ouders enthousiast zijn, als de coach positief weet te coachen en als ze beter worden. Verder moeten de wedstrijdjes spannend zijn en willen ze het liefst met vriendjes voetballen. Belangrijke aanvulling hierbij is dat de uitslag, winnen of verliezen niet eens zo belangrijk gevonden wordt. Succesbeleving gaat over gelukte acties, over het maken van doelpunten.

Format

Dit wetende kan je de spelvormen bijna zelf bedenken. Als kinderen meer betrokken moeten worden bij het spel, dan zal je met minder kinderen in het veld moeten gaan werken. Hoe minder kinderen, hoe meer bal contacten. Omdat je met minder kinderen gáát werken, zal je het speelveld moeten verkleinen. Kinderen geven aan dat succesbeleving zit in gelukte acties en in het scoren van doelpunten. Als je dan de keeper even afschaft wordt het scoren al een stuk makkelijker. Door het kleinere aantal spelers zullen kinderen meer kunnen gaan dribbelen, maar ook meer keren op de goal kunnen gaan schieten. De opbouw gaat van 2×2, 4×4, 6×6 naar 8×8. Vanaf 6×6 komt de keeper in beeld.

Parallel 

In het volleybal, een sport die, is mijn ervaring, wel erg innovatief is, kennen wij sinds toch al weer het veel jaren het Cool Moves Volleybal. Het antwoord op het oude mini-volleybal. Het oude mini-volleybal was vrij statisch en in aanvang erg moeilijk om aan te leren. Begin jaren 70 van de vorige eeuw kreeg een kind dat wilde gaan volleyballen toch nog vaak te horen dat het eerst maar eens een jaar moest gaan trainen voordat het wedstrijdjes kon gaan spelen. De sport was te moeilijk. Het circulatie volleybal dat daar het antwoord op was, was op het laagste niveau eenvoudig om aan te leren. Het zorgde er ook voor dat veel kinderen de weg richting de volleybal club wisten te vinden. Het bleek echt dat het spel voor jongens nog steeds niet dynamisch, uitdagend genoeg was. Net als in het onderzoek van de KNVB bleek dat betrokken zijn bij het spel, scoren, succes beleven wel heel belangrijke factoren zijn. Het antwoord hierop werd het net laag en smashen. Het smashbal was geboren.

Toch heb ik niet de indruk dat de ontwikkeling hiermee stil staat. Wil je vooruit komen dan zal je continu kritisch naar het spel moeten kijken en het bijschaven, aanpassen als dat noodzakelijk mocht zijn. Niet omdat het ruim 30 jaar geleden voor het laatst was gebeurd maar omdat je wil dat kinderen beter worden in hun sport, omdat ze plezier en succes moeten beleven aan hun sport!

In de roadshow van de KNVB komt naar voren dat nog wel wat te onderzoeken is. Een van die dingen is de rol van de coach, de ouders, de wedstrijdbegeleiders. Ook hierin zijn ze niet alleen. Als we het kind centraal stellen en af en toe eens over onze schutting heen kijken, moet er toch wat moois ontstaan.

schutting

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 14 oktober 2016, in Beleid, groei mindset, Spelplezier, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: