Een slechte lichting

Ik sprak laatst een voetbaltrainer. Hij had net, met zijn team, ongenadig hard verloren. Op mijn vraag hoe het ging, antwoordde hij verontschuldigend, dat hij te maken had met een slechte lichting. Het zat gewoon even niet mee.
“Dat vroeg ik niet,” antwoordde ik, ik vroeg hoe het gaat.  Hij keek mij verbaasd aan en reageerde toe, iet wat gepikeerd, “Wat denk je zelf?”

Het excuus van een slechte lichting heb ik vaker gehoord en ik vind het een slecht excuus. Het hebben van een slechte lichting gaat over ‘schapen over een kam scheren’. Het hebben van een slechte lichting gaat over het gehecht zijn aan winnen van wedstrijden in plaats van het beter maken van sporters.

Waar wij het in het onderwijs hebben over klassen, of groepen, hebben wij het in de sport over een lichting. Waar de klassen, de groepen, veelal een spreiding hebben van 1 jaar, is de spreiding van een lichting twee jaar. Binnen een lichting kan er derhalve twee jaar leeftijdsverschil zitten tussen de oudste en de jongste binnen een lichting. Als je denkt in lichtingen kan het dus gebeuren dat een team met, jonge eerste jaars spelers, in een competitie uitkomt, tegen een team met oude tweede jaars spelers.

Naast het denken in lichtingen heb je namelijk trainers, verenigingen, die vanuit het doel om alles te willen winnen, om kampioen te worden, kiezen voor de oudere spelers in de lichting. Terwijl er ook verengingen zullen zijn die, met de blik wat verder vooruit, kiezen voor de spelers die het in zich hebben om op langere termijn boven te komen drijven. Er is een verschil tussen actueel vaardigheidsniveau en potentieel vaardigheidsniveau.

Om spelers op de eerste plaats uit te dagen, maar aan de andere kant ook weerstand op te laten doen op het naastliggende ontwikkelingsniveau, zou het wellicht goed zijn om spelers gestructureerd met hogere teams mee te laten trainen, mee te laten spelen. Daag ze uit.
Je gaat opleiden loskoppelen van de lichtingen waar toe iemand, op basis van zijn leeftijd, behoort. Een speler, begeleid, die de overstap moet maken naar de de A klasse (O19) heeft dus al ruim voordat hij, om wille van zijn leeftijd doorgeschoven moet worden, daar al ervaring opgebouwd. Talentontwikkeling wordt meer individueel in plaats van groepsgericht. Dit heeft gevolgen voor de doelen waarmee je gaat werken. Je zal wellicht wat minder wedstrijden winnen en fouten moeten gemaakt kunnen en mogen worden.

d8f983f00d0387f580dac9c97dea309e

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s