PPDV

Ruud Gullit haalde enkele weken geleden, op de social media, de time line van elke zich zelf respecterende sportliefhebber. Hij had bij Jeroen Pauw een boekje open gedaan over het niveau van de jeugdtrainers bij de vaderlandse voetbalvereniging. Wat deze trainers wekelijks op de mat legde was, laten we zeggen, ouderwets. Trainers kauwde te veel voor, ontwikkelde geen voetballers die zelf, de problemen, waar zij in het veld tegen aanlopen kunnen oplossen.  Nu loop ik regelmatig langs de velden en kom inderdaad coaches tegen die, soms met de beste bedoelingen, hun elftal bijstaan. Ik zie ook spelers die soms vertwijfeld naar de coach kijken en hem vragen wat zij moeten doen, hoe het muurtje neergezet moet worden, waar ze moeten gaan lopen, wie de directe tegenstander is.  Om nu te zeggen dat dit dus in algemene zin de wijze is waarop voetbaltrainers werken, het ging er bij mij niet. Uit de reactie op Social Media bleek dat de opmerkingen van Gullit hout sneden. Hij raakte een teer punt.

Was het dan nieuw wat hij naar voren bracht? Had Gullit het licht gezien. In geen geval. Achter het aloude praatje-plaatje-daadje volgde al heel snel het woord ‘vraagje’. Niet te snel met de oplossing komen. Niet te snel het antwoord geven, laat ze het zelf oplossen.
Na de uitvoering geef je vragenderwijs feedback. Dit kan op jonge leeftijd al door gesloten vragen te stellen, later ga je dan naar meer open vragen. Sporters leren nadenken over de beweging, de oefening, het tactisch probleem waar ze mee geconfronteerd worden.

Wij weten dat wij leren van 20% van wat wij horen. Die andere 80% gaat dus het ene oor in, het andere uit. Wij leren 50% van wat wij zien, maar ook horen. Het plaatje en het praatje. Wij leren 70% van wat wij hebben bediscussieerd met anderen, het reageren om het vraagje. Wij leren 80% van wat wij zelf hebben ervaren, dus van de oefening, het probleem zelf.

Voetbaltrainers, voor zover ze dit al niet doen, zou meer vragen moeten stellen dan antwoorden geven. In die zin kan je de comming out van Gullit wel zien als een soort wake-up call.

workshop-leertheorieen-24-728

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 27 oktober 2016, in Coachen, neurotraining, Psychologie, Sport, Talentontwikkeling, voetbal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: