Beroepsscode

“Kramer mag wel ter observatie opgenomen worden in het Pieter Baancentrum” twitterde een Ajax supporter afgelopen weekend. Het gedrag van Kramer ging structureel over de grens, aldus de fan. Op mijn reactie dat ik wel meer onsportief wangedrag had gezien, antwoordde man man dat vast uit 010 kwam en dat ik het gedrag van Kramer alleen maar wilde bagatelliseren. Zo liet Traore zich theatraal vallen in het strafschopgebied van Feyenoord en ging dezelfde speler per abuis door op de knie van Vilhena. Ook Klaassen liet zich in die wedstrijd niet in. Het verschil was, aldus mijn Amsterdamse gesprekspartner, dat beide Ajax spelers direct hun excuus aanboden. Daarbij bleek de scheidsrechter van dienst geen cultuurliefhebber en trakteerde het theaterstukje van Traore met een gele kaart.

Nu ben ik een geboren Rotterdammer en was ook mijn reactie vrij primair. Wat daar echter wel achter ligt is dat je geen Fox of Studio Sport kan kijken of je zien voetbalwedstrijden waarin spelers spelers met woord en gebaar de scheidsrechter bekritiseren, waarin spelers, zonder dat er ook maar iets gebeurd naar de grond gaan en als je het geluk hebt dat je eens in het stadion een wedstrijd kan bijwonen, dan kan je meegenieten van het gesteun en geschreeuw.  Menig coach regisseert het het spel op werkelijk onnavolgbare wijze. Het stadion doet actief mee. Een bezoek aan het stadion verbaasd mij telkens weer. Mensen met, vermoed ik, een leuk gezin, een leuke baan, laten zich eenmaal binnen de grenzen van het stadion gaan. Hierbij voorgegaan door de artiesten op het veld. De FIFA heeft sportiviteit en respect als aandachtspunt benoemd, maar zeg nu zelf. Wat is een groepsfoto achter een mooi respect spandoek als het daarna niet de de praktijk gebracht wordt?

Het gedrag dat kinderen op TV, in het stadion zien, wat in programma’s als Studio Voetbal of VI  gebagatelliseerd wordt, wordt op zaterdag gekopieerd. Ik kom mening team tegen waar jeugdspelers harder schreeuwen en kreunen bij het ter aarde gaan, als Maria Sharapova in haar hele loopbaan. Hoe harder de schreeuw, hoe groter de kans op een kaart en als de scheidsrechter niet in een keer overtuigd is, dan vraag je gewoon om een kaart, want dat gebeurd bij de profs ook. Het hoort er bij en als je hier kritische vragen over stelt, dan heb je er geen verstand van. De belangen zijn te groot. Waarbij ik mij dan wel afvraag wat de sponsor hier van vindt. Zou iedere sponsor geassocieerd willen worden met onsportief gedrag? Is dat waar het bedrijf voor wil staan?

De KNVB heeft Positief Coachen in de armen gesloten. Menig voetbalclub maakt hier ook serieus werk van. In het nieuwe jeugdplan van de KNVB wordt als een van de motivaties genoemd dat spelplezier het aller belangrijkste is. Het plan KNVB ademt spelplezier, maar hoe kan je nu aan de basis werken aan spelplezier terwijl de jeugd wekelijks onsportief theater op de TV, in het stadion zien? Zou het plan KNVB niet samen moeten gaan met een beroepsscode voor betaald voetbalspelers? Elke zich zelf respecterende beroepsgroep heeft een beroepscode. Hierin staat wat verwacht wordt, wat geaccepteerd gedrag is en wat niet.  Wellicht zou de KNVB dit ook op de agenda moeten zetten?

poster-zonder_respect_geen_voetbal_0

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 28 oktober 2016, in Beleid, Coachen, Meer dan Voetbal, ongewenst gedrag, Psychologie, Spelplezier, voetbal en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: