Zeggen wat je bedoeld

“Houd verdomme dat spel breed! Breed zeg ik je!” schreeuwde coach gefrustreerd naar zijn spelers. In reactie op de tirade van zijn coach was er één speler die het snapte en zich een paar meter richting de zijlijn verplaatste. Iets wat overigens nog niet goed genoeg was, want hoe breed is eigenlijk breed?  Ook zo’n term als ‘druk zetten’ is ook zo’n vaag begrip. Waarop zetten wij druk? Wat is druk zetten eigenlijk? Met wie zetten wij druk, doe je dat alleen, met het gehele team of met een deel van het team? Concreet communiceren is moeilijk. Net als in het dagelijks leven, waarin sommige beroepsgroepen toch het nodige aan vakjargon gebruikt wordt, gebeurd dit in de sport ook. Want wie zou zich kunnen bedenken wat overdragen betekent binnen de zorg of wat een systeem is?  Of wanneer zit iemand goed in zijn vel, wat zie je dan, wat doet iemand dan? Een volleyballer die graag een hoge set-up wil, wat is dat dan? Is dat drie meter boven het net, is dat wellicht een bal langs het plafond. Een bal vegen? Huh, waar heb je het over?

Dusdanig communiceren dat de ander het ook nog snapt is een vak apart. Concreet beschrijven wat je als coach bedoeld, wat je wil zien, is nog niet zo eenvoudig.  Zo maar een hoge set-up vragen in het volleybal is ook uit den boze. Aan elke soort set-up, hoogte, tempo, zijn code’s gehangen, waardoor het allemaal wat concreter wordt.  Ook in het voetbal zijn er coaches die hier wel sterk in zijn, sommige bedienen zich ook van beeldspraak:
“Mannen, in eigen opbouw staan wij breed, dat betekent Kees en Stefan, het krijt op de schoenen.”

Als coach is het belangrijk om concreet te beschrijven wat je wil zien, wees kort en bondig. Het is niet verstandig om in je coaching te benoemen wat je niet wil zien. Onze hersenen hebben een probleem met het woordje niet. Vergelijk het maar met die koektrommel van vroeger, waarvan je moeder zei dat de koekjes voor vanavond waren, als opa en oma op bezoek zouden komen en dat jij er niet aan mocht komen. Die koektrommel werd plots gigantisch aantrekkelijk en nog voor het avond was, had jij stiekem al een koekje uit de koektrommel gehaald.

Communiceren is een vak, de juiste dingen zeggen, op het juiste moment en dan nog zo dat gedaan wordt wat jij wilt is een kunst, maar hoeveel tijd besteden wij aan de wijze waarop wij communiceren tijdens de training en wedstrijden?

communicatie-kdk2

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 30 oktober 2016, in Coachen, Psychologie, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: