Kruisbestuiving

Beste sporttrainers uit Apeldoorn en omstreken,

Afgelopen weekend ging het zowel bij Studio Voetbal, als ook bij Rondo als ook bij VI maar amper over de wedstrijden van het afgelopen weekend. Het ging vrijwel alleen over de aanstelling van Peter Blange als prestatie en innovatiemanager bij de KNVB. De reacties logen er niet om.

“Kon de KNVB niet naar de buren kijken? In Duitsland gebeurd van alles.”
“Waarom moet er iemand van buiten het voetbal gehaald worden?”
“Ik wil dat helemaal niet horen van een volleyballer!” aldus Wim Kieft.

De toon was gezet. Bij Studio Voetbal durfde Hans van Breukelen, de man achter dit ‘wereldvreemde’ plan het nog wel uit te leggen. Hij kwam hier echter, mede door de wijze waarop Tom Egberts het gesprek leidde, niet helemaal uit.

Nu staat de voetbalwereld bekend als een vrij conservatieve wereld maar de agressiviteit waarmee deze aanstelling bekritiseerd werd doet bijna vermoeden dat men in het geheel niet wil veranderen, dat er werkelijk niets mis is met het voetbal in Nederland, dat het ook volstrekt niet nodig is om volgende stappen te zetten.
“Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.”

Veranderen valt niet mee. Veranderen betekent los laten, iets nieuws proberen. Veranderen gaat niet van zelf, want wat wil je veranderen? Wat moet anders en waarom moet het anders? Was het dan verkeerd wat wij al jaren deden?

Veranderingsprocessen stagneren niet zelden omdat men bij het zoeken naar oplossingen in cirkels rond blijft draaien. Suggesties toe verbetering, tot veranderen worden op voorhand al afgewezen omdat men van mening is dat een dergelijke werkwijze niet werkt of omdat men dit al eens eerder heeft geprobeerd.

Veranderen van binnenuit loopt vaak stuk omdat niemand het voortouw neemt, objectief naar de situatie kan kijken. Ik denk dat ik in ieder geval veel kan leren, van andere trainers, uit andere sporten. Ik ben enorm nieuwsgierig naar de wijze waarop anderen training geven, hoe andere een wedstrijd coachen. Ik denk dat wij van elkaar kunnen leren om zo ons zelf en onze sport verder te brengen. Natuurlijk hebben wij hier landelijk een organisatie als NL Coach voor!  Ik zou het echter super vinden als wij, in Apeldoorn, dus dicht bij huis, sportoverstijgend, trainers-coaches bij elkaar zouden weten te brengen om zo te komen tot een onderlinge uitwisseling van kennis en ideeën. Over de vorm kunnen wij later verdere invulling aangeven.

Wie zou hier met mij nader van gedachte willen wisselen?

bestuiving

 

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 14 december 2016, in Beleid, Coachen, Meer dan Voetbal, Sport, Trainen, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: