Puur geluk

“Mwa, die pass, dat was geluk, maar dat ik ‘m er nog in kreeg, dat was pure klasse!”
Kees was overtuigd van zijn eigen kwaliteiten, maar gaf tussen neus en lippen door zijn medespeler een draai om de oren.
“Maak jij geen fouten? Stond jij niet lucht te dekken bij dat tweede doelpunt?” wilde Nick weten.
“Ja, ik stond verkeerd, maar ik werd ook verkeerd gecoacht!”

Elkaar aanspreken op gedrag, zeggen als het niet goed verloopt, is prima. Als de druk hoog oploopt, prestaties achter blijven, dan neemt de druk op de groep toe. Het is makkelijk om een zondebok te zoeken en het niet over het eigen functioneren te hebben. Hier ga je als team niet beter functioneren en als je al naar betere resultaten zou willen streven, ga je die hierdoor niet bereiken.

Op de eerste plaats helpt het niet jezelf op een voetstuk te zetten. Je kan dan nog amper kritisch naar jezelf kijken. Waarom zou je jezelf verbeteren als je al geweldig bent?
Als de ander wel in staat is om kritisch naar zich zelf te kijken schiet je er nog iets mee op. De ander zou zijn coaching kunnen gaan verbeteren of zijn pass nog verder verbeteren. Het kan de ander ook onzeker maken. Als de ander het idee had dat het goed was en hij krijgt op deze wijze kritiek. Piekeren is omgekeerd fantaseren. Ik plaats van denken aan wat beter kan, ga je denken aan wat allemaal niet goed gaat. Waarbij de kans dat je hierin vast komt te zitten aanwezig is.  Je dacht immers dat het goed ging. Het omgedraaide komt ook voor.
“Ik heb liever dat jij het zegt dan iemand met het volle verstand!”
Bij zo’n reactie is de strijdbijl opgegraven. Hier wordt niet meer gedacht aan het nadenken over het nog verder verbeteren van de coaching, het nadenken over het verbeteren van de pass. Dit is met het met gelijke munt terugbetalen.

Complimenten verhogen het gevoel van eigenwaarde, het zelfvertrouwen. Het inzicht in de eigen mogelijkheden worden vergroot. De motivatie om te groeien of beter te worden worden vergroot. Een compliment helpt. Mag je dan niets meer zeggen als je vindt dat iemand het in jouw ogen niet goed doet? Natuurlijk!  Je moet dan wel aan een paar voorwaarde voldoen. Beschrijf het veranderbaar gedrag, doe dit zo concreet mogelijk.  Gebruik de ik vorm, geef aan welk effect dat gedrag op je heeft. Laat de ander ook reageren. Probeer samen tot een oplossing te komen.

Je kan ook de sandwichmethode gebruiken. Je begint met een compliment. Beschrijf wat er goed gaat. Geef daarna aan waar jij vindt dat de ander zich zou moeten verbeteren. Je eindigt daarna weer met een compliment.

Als je als team wil presteren is het noodzakelijk dat het gaat over de zaken die verbetert moeten worden. Je mag elkaar hier op aanspreken. Geef elkaar echter ook de ruimte. Zet je zelf niet op een voetstuk ten koste van de ander. Hier help je jezelf niet mee, maar de ander nog minder.

klavertjevier

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 1 februari 2017, in Groepsproces, ongewenst gedrag, Psychologie, Spelplezier, Sport. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: