Bladel

Sportverenigingen, met name voetbalverenigingen hebben het moeilijk. Een club uit het Brabantse Bladel haalde het nieuws doordat pupillen geroyeerd werden als lid omdat zij te weinig loten hadden     verkocht. Half Nederland viel over deze vereniging. In de slipstream van deze onverkwikkelijke gebeurtenis ontstond er een hele discussie over verenigingen en vrijwilligerswerk.  De meest positieve speler van het gehele betaalde voetbal, Roda JC speler Nathan Rutjes, brak bij RTL Late Night, een lans voor het bestuur van deze Bladelse vereniging. Hij snapte de ophef, maar man, man, man wat is het moeilijk om anno 2017 een club goed te besturen.  Zo lopen er op de velden bij menig voetbalvereniging, als je geluk hebt, enthousiaste, goedwillende vaders, soms moeders of jeugdleden rond. Mensen zonder trainersdiploma of  anderszins relevante opleiding. Het komt ook voor dat teams bij aanvang van het seizoen in het geheel geen trainer hebben. Naast trainers, mensen die een team ook tijdens een wedstrijd zouden willen begeleiden, zijn er binnen een vereniging natuurlijk nog een veelvoud aan vacatures te vervullen.

Sportscholen doen het over het algemeen goed. Los vaste contacten, je komt binnen wanneer je wil, voor zolang je wil en het kost te tegenwoordig niet veel. De concurrentie is groot. Bij reguliere sportverenigingen kom je ze tegen, die mensen die denken dat de elke voetbalclub een soort BSO+ is. Je dropt je kinderen, ze worden bezig gehouden en een paar uur later kan je ze weer, afgepeigerd en wel, ophalen. Een soort consumentisme avant la lettre. Er zijn sportverenigingen die de kant van een verdere commercialisering zijn opgegaan. Niet zelden ingegeven door een mislukte poging tot watertrappelen bij een steeds hoger staand waterpeil. Een soort, het roer moet radicaal om of wij moeten de vereniging opheffen. Deze verenigingen nemen iemand, of meerdere mensen, in dienst. Niet zelden in nauwe samenwerking met een sponsor. Wat deze ‘beroepskrachten’ binnen de vereniging gaan doen is verschillend. Zo kunnen deze mensen meer de bestuurstaken op zich nemen. Je ziet ook wel dat iemand een taak krijgt in het ondersteunen en scholen van de minder ervaren trainers. Met een beetje creativiteit kan je ver komen. Je zou je met een beetje fantasie ook voor kunnen stellen dat je een beroepskracht aan trekt om vrijwilligersbeleid goed op orde te brengen. Deze beroepskracht zou in kaart kunnen brengen welke kennis en vaardigheden leden of ouders van jeugdleden in huis hebben. Misschien wil de persvoorlichter van het plaatselijke museum het kunstje bij de club wel herhalen? Misschien wil de barkeeper van De Kroeg, in zijn vrije tijd, nog wel een bardienstje draaien. Het zou natuurlijk ook kunnen dat hij in zijn vrije tijd echt iets anders voor ogen heeft, maar misschien is hij wel een heel goede BHV-er. Misschien werkt er wel een vader of moeder op ‘spoedeisende hulp’ en wil deze ouder wel de jaarlijkse EHBO en reanimatietraining verzorgen?

Het valt of staat met een idee. Hoe zou de vereniging georganiseerd moeten zijn? Nu maar ook over pakweg 10 jaar. Hoe ziet de vereniging er dan uit? Welke activiteiten willen wij organiseren, wat voor mensen hebben wij daar voor nodig? Hoeveel uur per week, per maand of misschien per jaar zijn deze mensen daar, per activiteit mee bezig? Hoe werven wij deze mensen? Hoe weten wij hen te binden maar ook blijvend te boeien? Blijven wij hierbij primair denken aan onze eigen inner-circle of willen wij ook andere doelgroepen, op wellicht ook andere tijden, andere momenten van de dag, de week binnen halen? Staan wij ook open voor andere activiteiten dan welke tot de core business gerekend worden? Durf je als vereniging, als bestuurder van een vereniging, voorbij de horizon te denken. Hoe zorg je er voor dat de vereniging, jouw vereniging, over laten we zeggen 10 jaar nog steeds bestaansrecht heeft?  Om ook met Nathan Rutjes af te sluiten, dat is enorm, enorm moeilijk en voordat er een idioot is die het nog in zijn hoofd haalt een haatmail of tweet te sturen naar een voorzitter van een of andere club, neem je dan ook voor om het beter te doen. Neem het over, laat zien dat je het beter kan, dat het ook anders kan!

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 8 maart 2017, in Meer dan Voetbal, ongewenst gedrag, Sport, voetbal, Vrijwilligers en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: