Een Totti

‘Een Totti doen’ dat is bijna een begrip.

Totti is natuurlijk een begenadigde voetballer. Francesco groeide op bij AS Roma en zou daar ook zijn gehele carrière blijven spelen. Uiteindelijk schopte hij het tot het nationaal elftal. Tot de Azuri. In 2000 behaalde Totti met Italië de finale van het EK in Frankrijk. Na 55 minuten scoorde Delveccio de 0-1. Op dat moment was deze stand niet eens onverdiend. Italië wist deze stand ook tot het eind van de reguliere speeltijd te verdedigen. Nog een paar minuten blessuretijd en veel zou de scheidsrechter niet bijtrekken was de verwachting en dat zou Italië de titel binnen halen. Om tijd te rekken, ging Totti bewust en vrij opzichtig buitenspel staan. Dit leverde hem in de 90e minuut notabene een gele kaart op. Kan gebeuren zou je zeggen, maar zijn actie was symptomatisch voor de spelopvatting van de ploeg van Dino Zoff. Ze waren op het eind niet meer bezig met een normale uitvoering van het spel, maar alleen met dat ultieme doel, de titel. Een titel die nu zo dichtbij leek. Niet was echter minder waar. Italië was alleen bezig met het resultaat en verloor daardoor de controle over de wedstrijd. Trezzequet scoorde na de gele kaart voor Totti, in blessuretijd de 1-1. Drie minuten laten scoorde Wiltord de Golden goal,  2-1 voor Frankrijk. De Kuip, waar deze memorabele EK finale werd gespeeld explodeerde.

Het Italiaanse team was zo druk met de mogelijke titel, zo druk met het resultaat, met strategieën om dat resultaat ook binnen de boord te slepen dat zij vergaten waar het om ging, namelijk voetbal. De ploeg van Dino Zoff was niet de eerste en zal ook niet de laatste ploeg zijn die gaat voor het resultaat en juist daardoor het gedroomde doel niet weten te behalen. Zo ging Feyenoord eerder dit seizoen met de billen bloot tegen Sparta. Ajax dat later dat weekend uit tegen Groningen moest spelen, kon profiteren. Groningen uit, wat kon er mis gaan? Het ging mis. Als je gaat voor het resultaat, vergeet je hoe het uitgevoerd moet worden, zei Anky van Grunsven ooit in een interview.

Totti blijft een fantastische voetballer, maar hij blijft ook een van voorbeelden van spelers die resultaat centraal zette en daardoor dat gedroomde resultaat niet behaalde.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 5 april 2017, in Coachen, Psychologie, Sport, voetbal en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: