Huiswerk

Het seizoen loopt op z’n eind, veel jongens die dit jaar examen doen, of nog een aantal belangrijke toetsweken hebben. Omdat school natuurlijk voor sport gaat, wordt er regelmatig afgezegd. Als gevolg hiervan heb je als trainer de groep geregeld niet compleet, wat weer gevolgen heeft voor de motivatie van anderen. Dit is niet een scenario dat strikt alleen op dit seizoen te plakken is, het is een terugkerend fenomeen. Ik geloof ook niet dat ik de enige ben met dergelijke ervaringen. Ouders sturen hier en dat is begrijpelijk stevig op. Niet iedereen haalt de top in zijn of haar sport, je sport maar een beperkt deel van je leven en een diploma is simpelweg belangrijker.  Nu wil ik geen knuppel in het hoenderhok gooien maar ik denk dat er ook iets anders speelt.
Iets dat in de sport met planning en periodisering verband houdt, met pieken op het juiste moment. Leren is ook een kwestie van plannen, van bijhouden en op tijd je rust momenten nemen. Tijdens de toetsen en examens, destijds, was voor mij vooral ontspannen belangrijk. Nu wil ik niet direct zeggen dat ik, gedurende het schooljaar, alles nu even secuur gepland had. Ik hield het wel bij. Ik was was wel van mening dat ik, als er nog wat te leren was, tijdens de toets en examenperiodes rijkelijk laat was. Als ik dan nog wat moest leren, zou dat echt korte termijn stampen zijn en zou ik het zo ook weer vergeten zijn. Zinloze tijdsbesteding, dat korte termijn denken. Tijdens de toetsweken, tijdens het examen, ging ik juist trainen, liefst nog wat meer dan normaal. Overdag heerlijk naar het strand. Ontspannen was het devies. Ik heb geen idee of het met deze zienswijze te maken maar mijn middelbare school examen verliep perfect. Voor twee vakken haalde ik zelfs een 10, waarbij ik voor het vak Duits, met een onvoldoende het examen in ging. Uiteindelijk geen stress, geen valeriaandruppels, niet avonden door leren, geen trainingen en wedstrijden laten schieten en toch een heel prima cijferlijst. Studeren is ook, net als sport, plannen, op tijd ontspannen en pieken als het moet.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 9 april 2017, in Spelplezier, Sport, Trainen, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: