De Zondebok

In teams waarin gepest wordt, kan het voorkomen dat het slachtoffer afhaakt, stopt met zijn of haar sport, zonder dat het onderliggende probleem daadwerkelijk is opgelost. Dit is als een zwerende wond, die hoe langer je deze niet behandeld, meer pijn gaat doen, meer gaat ontsteken.

Een groep waarin gepest wordt, waarin iemand structureel als zondebok gezien wordt, zal gaan leren dat het kennelijk loont  om iemand buiten te sluiten. Het wordt normaal om iemand die je, zo op het oog niet nodig hebt, te kleineren, buiten te sluiten, aan de kans te zetten. Want vroeg of laat haakt die af, probleem opgelost.
Er ontstaat echter een patroon in gedragingen, er ontstaat een groepscultuur. Deze groepscultuur is onveilig. Zelfs als de vereniging besluit om de pester naar een ander team over te plaatsen, omdat de dader nu eenmaal goed is in zijn of haar sport, zal er iemand op staan die deze rol overneemt. Als het slachtoffer afhaakt omdat hij of zij er niet langer tegen kan, zal er niets veranderd. Er wordt een nieuw slachtoffer gezocht. Er wordt namelijk niets gedaan aan het onderliggende probleem, aan de wijze waarop de groep samenwerkt.  Het slachtoffer, heeft geleerd dat groepen onveilig kunnen zijn, dat je buiten gesloten kan worden en zal een volgende keer zijn of haar gedrag daarop aanpassen. Wat de kans vergroot dat gedrag zich herhaald. De dader heeft geleerd dat gedrag loont en de kans dat dit gedrag in een volgende setting zich herhaald is aanwezig. Onveilig gedrag dat in een groep begint kan zich, als er niet wordt ingegrepen, over de gehele vereniging verspreiden.

Het is voor een team, maar ook voor de vereniging belangrijk om niet alleen de resultaatdoelen op de agenda te zetten, maar binnen de procesdoelen om te komen tot je resultaten, het ook te hebben over wat je nu normaal gedrag vindt en wat niet. Is een team pas een team als er geen subgroepjes bestaan en als dit een probleem is, hoe ga je daar dan weer mee om? Als je subgroepjes niet accepteert, wat doe je er dan aan dat je tot één groep komt? Welke activiteiten zet je hier voor op óf is het spelen van een paar oefenwedstrijdjes en een avondje bowlen voldoende? Mag er in de groep openlijk gediscussieerd worden over thema’s aangaande de groep, aangaande de procesdoelen of ben jij de trainer-coach die weet welke kant het om moet en duld jij geen discussie?

Kortom, hoe kom je tot een team? Hoe zorg je er voor dat de neuzen de zelfde kant op staan en iedereen gezamenlijk aan dezelfde doelen werkt? Hoe zorg je er voor dat niemand buiten gesloten worden? Ik denk dat trainers zorg moeten dragen voor een open en transparante communicatie binnen de groep. Je hoeft binnen en team echt niet met iedereen goede vrienden te zijn maar subgroepjes zijn uit den boze. Trainers zouden, juist om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, de groep moeten betrekken bij de doelen. Bespreek met de gehele groep welke doelen je samen wil gaan bepalen en hoe dit dan moet gaan gebeuren. Zodra trainers de groep niet betrekken, of slechts een beperkt deel van de groep of onderdeel uit maken van een subgroep binnen het team is dat funest voor het team en in het verlengde het bereiken van de gewenste doelen.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 24 juni 2017, in Coachen, Groepsproces, ongewenst gedrag, Pesten, Spelplezier, Sport en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: