De compromiscultuur

Het lek is boven! Volgens Erik ten Hag, is de winnaarsmentaliteit is uit het voetbal gesloopt. De halve voetbalwereld ligt kwijlend aan zijn voeten. Eindelijk, wij weten waar het aan schort. Ten Hag, ik moet het hem nageven, kent zijn pappeheimers, want hij voorspelt al dat, in de beeldvorming, mensen dit aan gaan dragen als een excuus. Erik, je hebt volkomen gelijk. Dit is een excuus!

Ten Hag kan er met zijn hoofd niet bij. Bij de allerjongste kinderen geen scheidsrechters meer, de ranglijst is niet meer belangrijk. Wij zijn doorgeslagen vindt Ten Hag. Alles moet leuk, alles moet gezellig zijn. Het kusje er op, ontbreekt nog net. Wij kweken zo geen karakters, aldus Ten Hag. Ten Hag vindt dat in het rapport ‘winnaars van morgen’ best goede elementen in zitten. Hij kan zich ook vinden in de conclusie dat wij fysiek en, jawel mentaal anders moeten gaan trainen, maar waarom dan het winnen en verliezen weghalen bij de jongste jeugd? Hij snapt het niet. Onze nieuwe technisch directeur moet direct ingrijpen.

Geachte heer Ten Hag, met alle respect. Ik begin te begrijpen waarom Duitsland zo verdomd goed is. Er lopen daar trainers rond die het wel begrijpen. Trainers die wij, een klein beetje oneerbiedig laptoptrainers noemen. Trainers die hoog opgeleid zijn. Trainers die op een hoog abstractie niveau kunnen denken.

Dichterbij huis, ooit afgevraagd waarom onze hockeymannen en -vrouwen tot de wereldtop behoren en dit ook al een tijdje volhouden? In de Hockeyvisie stond in 2013 een mooi artikel over juist dat mentale aspect van de sport.

Het stappenplan start met de fase fundamentals, plezier centraal. Opvallend mijnheer Ten Hag, is dat de fase waarin het gaat over het leren omgaan met teleurstellingen en tegenslagen, de fase ‘Training to compete” de laatste fase is. Zij hebben het dan, bij jongens over de leeftijd 16 tot `19 jaar. Waarom zou dat zijn?

http://docplayer.nl/1234699-Hockeyvisie-stappenplan-mentale-begeleiding-voor-de-jeugd.html

Een ander lezenswaardig boekwerkje is ‘Coaches who never lose’, van Frank Smoll en Ronald Smith. In het Nederlands is de titel trouwens ‘Coaches die niet verliezen’. Hoe kan dat nu, coaches die nooit verliezen? Coaches uit de NBA, NHL vertellen hoe.Het boekje is te bestellen bij Amazon. In ons land is, na een 8 jaar durend onderzoek, naar talentontwikkeling in de sport is gebleken dat talenten aangeven meer gericht te zijn op de eigen individuele vooruitgang (verbetering, progressie) dan in korte-termijn succes (wedstrijden winnen). Coaches die nooit verliezen zijn dus coaches mijnheer Ten Hag, die haalbare doelen stellen. Coaches die verbetering en progressie boven korte termijn succes stellen. Boven dat winnen stellen. Natuurlijk hoort winnen en verliezen bij de sport mijnheer Ten Hag, maar echt, dat komt later. Kinderen op een leeftijd van een jaar of 5 willen plezier hebben, die willen horen dat het goed gaat, dat ze mogen zijn wie ze zijn. Willen wij ooit nog eens winnen dan moeten wij spelers hebben die iets durven, geen mensen die als kind al als de dood waren om fouten te maken, omdat als zij een fout hebben gemaakt je misschien wel verloren hebt. Wilt u meer weten, de website http://www.coachesdienooitverliezen.nl is echt een leuke website. Als u dan klikt op achtergronden, vindt u een hoop leuke verhalen.

Ik denk overigens dat wij moeten gaan voor een technisch directeur, als ook een bondscoach, uit het buitenland. Zoals een andere oud Duits-Zwitserse wetenschapper, laten we hem geen laptoptrainer noemen, ooit zou hebben gezegd: “Je lost de problemen niet op, op het niveau waarop ze zijn ontstaan.” Laten wij daar nu geen compromis over sluiten.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 9 november 2017, in Beleid, Coachen, groei mindset, Spelplezier, Sport, Talentontwikkeling, voetbal en getagd als , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: