Kinderarbeid

Begin 2016, nu bijna twee jaar geleden, schreef ik een verhaal over de zuigelingen selectie Een satirisch verhaal over het fenomeen dat clubs steeds jonger kinderen scouten, aan de eigen club willen binden, met als enige valide motivatie, dat als zij dat niet doen, een ander het wel doet. Ik schreef destijds dat ik het geen kinderarbeid wilde noemen. Ik wil dat nu eigenlijk wel doen. De Betaald Voetbal Organisaties scouten nog steeds jonge kinderen bij amateur verenigingen. Hierover is 10 jaar geleden, op verzoek van de KNVB, onderzoek naar gedaan. De conclusie was dat het vroeg selecteren op de eerste plaats niet werkte. Op de tweede plaats, misschien nog wel erger, kon het schadelijk zijn voor het kind. Met de uitkomsten van dit onderzoek is, sinds dat de resultaten openbaar gemaakt werden, niets gedaan. De Betaald Voetbal Verenigingen hebben hun doelgroep naar beneden bij gesteld en hebben constructies bedacht met samenwerkingsverbanden met de eigen amateurtak of amateurverenigingen in de regio om toch die talenten niet uit het oog te verliezen. Ik moest, toen ik dat las, een beetje denken aan die constructies die sommige bedrijven optuigen om aan goedkope, buitenlandse, arbeidskrachten te komen.

Ouders van potentiële talenten doen hier driftig aan mee. Laatst stond ik langs de lijn bij een wedstrijdje van O9. Enkele ouders keken in het geheel niet naar de wedstrijd, maar waren druk in gesprek met een scout over hoe het leven als prof-in-spe nu zou zijn. Amateurclubs doen ook mee aan dit circus, want zonder een samenwerkingsverband met een B.V.O., al dan niet in een constructie met een andere amateur vereniging in de regio, doe je niet mee. B.V.O.’s selecteren satelliet verenigingen die voor een soort “Extra BVO opvang” worden. Ik moet zeggen dat ik het bezwaar nog niet zo zag, kinderen moet ook zeker met kinderen, op gelijk niveau, kunnen trainen.  Na de documentaire van de NOS, vind ik dergelijke constructies op z’n zachts gezegd twijfelachtig.

Als wij weten dat zo vroeg selecteren slecht kan zijn voor de ontwikkeling van kinderen. Als wij weten dat het identificeren van talenten op die leeftijd moeilijk, zo niet onmogelijk is. Als wij weten dat in eerder genoemd onderzoek wordt geadviseerd dat er O12 gewoon niet gescout moet worden. Waarom doen wij hier dan nog aan mee?

https://youtu.be/sF9yQg_oODc

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 24 december 2017, in ongewenst gedrag, selecteren, selectietraining, Spelplezier, Talentontwikkeling, voetbal en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: