Train de Trainer

Afgelopen week kwam, in een leuk gesprek met iemand binnen de club, naar voren dat trainers en zeker de jonge, startende trainers, meer ondersteuning nodig hadden. Het viel niet mee om een team te trainen en dan ook zin nog verantwoord en zinvol bezig te zijn, zo veel was wel duidelijk.  Ouders vragen steeds meer, de club vraagt steeds meer van de vaak nog trainers. Jonge trainers moeten wel haast gek zijn om in weer en wind op het veld te staan, in plaats van vakken te vullen bij de plaatselijke supermarkt. De jeugd is veranderd, ze kunnen niet meer zelfstandig werken, nemen geen verantwoordelijkheid, klonk het. Ik moest hier over nadenken. Was dat zo?  Toen ik 16 jaar was trainde ik mijn eerste team. Dit deed ik niet zo maar. Ik stond niet helemaal onvoorbereid voor de groep. Ik stond er niet alleen voor. Ik had eerst een soort interne trainerscursus doorlopen. De cursus bestond uit het doornemen van het lesmateriaal, toen nog gewoon op papier en het meelopen met een ervaren trainer. Tijdens deze stage mocht ik steeds een stukje van de training voorbereiden. Wat ik voorbereid had werd vooraf kort besproken en na de training ook geëvalueerd. Ik nam steeds een groter deel van de training over, totdat ik een hele training overnamen mijn stagebegeleider aan de kant zat en zag dat het goed was. Ik werd dus zeker niet in het diepe gegooid. Er was nog een verschil. Nadat ik zelfstandig een groep voor de groep stond, was er een afspraak dat een ervaren trainer die voor mijn trainingsuur een groep trainde, wat langer zou blijven. De trainster die na mij een groep trainde kwam altijd iets eerder. Ik stond er dus nooit alleen voor. Een ander groot verschil was dat ik echt nooit ouders in de zaal had die de gehele training aanwezig waren en die zich er ook nog eens mee bemoeide.

Jaren later hebben wij bij de club als de organisatie van de zwemles geplakt op de organisatie van de club. Als een kind op zwemles gaat dan doorloopt het de verschillende niveaugroepen zonder dat ouders steeds de agenda er bij moeten pakken omdat hun kind plots weer op een andere dag zwemles heeft. Elke niveaugroep heeft een eigen badmeester, soms twee per niveaugroep. Naast die badmeesters is er ook een hoofd badmeester. Deze badmeester, ook wel de chef instructie, is eindverantwoordelijk voor het gehele leertraject. Hij of zij geeft niet direct de zwemles maar ondersteunt, coacht de badmeesters en bewaakt het van te voren vastgestelde leerroute. Als je dit verplaatst naar willekeurig welke sportclub, heb je dus van te voren nagedacht over de leerroute, over wat je over de langere termijn gaat trainen. Elk team heeft een trainer, soms met een of twee assistenten.  Ook hadden wij een hoofdtrainer. Iemand die geen training gaf maar de afgesproken maar die, net als die hoofd badmeester, de vastgestelde leerroute bewaakte. Soms ook bereidde zij voor de jonge, beginnende trainers, de trainingen inhoudelijk voor. Zij was de coach van de trainers. Trainers stonden er dus ook niet alleen voor.

Vroeger was het dus niet anders. Trainers van een jaar of 16/17 waren niet zelfstandiger dan nu. Jongeren op die leeftijd vinden van alles, er wordt ook van alles van hen gevraagd maar wij overvragen ze ook. Wij weten ook dat pubers nog niet altijd het eigen handelen kunnen overzien, plannen is dus wel een dingetje. Wij weten ook dat ze soms ook impulsief kunnen reageren. Allemaal zaken waar je als club, als je jongeren op die leeftijd inzet voor kaderfuncties rekening mee zou moeten houden. Gooi je jonge trainers dan ook niet in het diepe. Ondersteun ze, begeleid ze en accepteer soms dat het even niet loopt dan dat je zelf had gedacht. Het is je kader van de toekomst!

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 19 januari 2018, in Beleid, Coachen, Sport, Trainen, voetbal, Volleybal, Vrijwilligers en getagd als , , , , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: