Toen was geluk heel gewoon

Mooie column, de laatste van Jan Dirk van der Zee!

Het schetst,  in mijn ogen, een beeld van een wereld die eigenlijk alles wel anders wil, maar even geen idee heeft hoe.

Want ja, zaterdagvoetbal en zondagvoetbal, het was toch goed zoals het was? De zaterdag was voor diegene die uit principe niet op zondag wilde spelen, de Biblebelt zeg maar, de zondag was voor iedereen die dat geen biet kon schelen. Tegenwoordig is de wereld veranderd en ik geloof dat zelfs de pinautomaat in Staphorst tegenwoordig niet achter slot gaat. Er zijn voor het gehele probleem natuurlijk legio oplossingen. In het volleybal, daar heb je ‘m weer, kan je competitie spelen op maandagavond, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdagavond en zaterdag en zondag de gehele dag. De aanvraag van een voorkeursdag is niet aan de club, maar aan het team. Zo kon het gebeuren dat ik als coach op donderdagavond 21:00 u. een wedstrijd moest coachen in Huissen. Nog gekker, op dinsdagavond 20:30 u. in Lelystad. Ben ik niet blij mee, maar ja de wens van de tegenstander en jawel het weekend vrij om als vader langs de lijn te staan. Je kan jeugd op zondagmorgen laten spelen en dan de senioren allemaal op de zaterdag, kunnen ze ’s avonds zonder enige terughoudendheid stappen. Je kan voor de jeugd ook de competitie gewoon los laten. Werk met een vrije inschrijving, waarbij de teams een toernooi spelen, waarbij de bovenste team direct promoveren en de onderste degraderen. Hierdoor kunnen verenigingen direct anticiperen op nieuwe aanwas en blijven de wedstrijdjes spannend. Je zou een dergelijke opzet ook voor de lagere seniorenteams kunnen bedenken. Je kan denken aan het starten van een competitie door de weeks en overdag, voor voetballers op leeftijd. Daarmee heb je de accommodatie ook door de weeks in gebruik en heb je in het weekend weer ruimte voor andere activiteiten.

Je kan nog steeds vasthouden aan oude patronen, je kan de zaterdag helemaal volstoppen. Je kan ook op de zondag blijven spelen, zonder publiek omdat de rest van het gezin naar de Ikea is, maar er is werkelijk een oceaan aan mogelijkheden. Je moet er alleen wel aan. Waar een wil is en is een weg en als die weg er niet is …. dan leggen we hem aan.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 31 januari 2018, in Beleid, Sport, voetbal, Vrijwilligers en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: