Genieten

Soms ligt de inspiratie op straat. Vandaag geen Nederlandse medailles op de 500 m. bij de Olympische Spelen. Enorm jammer want na de clean sweep in Shotshi waren de verwachtingen hoog. Al moet ik zeggen dat Wennemars een breed palet aan kanshebbers voorzag.  De winnaar kwam uiteindelijk niet uit het Korea of Japan, de winnaar was een Noor, Lorentzen. Een Noor, getraind door Jeremy Wotherspoon. Wotherspoon was een sprinter die bij de sprint WK’s maar liefst 28 medailles bij elkaar schaatste, waarvan 14 goud. Bij de wereldbekerwedstrijden kwam hij op een totaal van 123 medailles, waarvan 67 gouden medailles. Bij de Olympische spelen lukte het echter keer op keer niet. Hij won tijdens de 4 Olympische Spelen waaraan hij mee deed geen enkele keer goud, slechts 1x zilver en 1x brons. Wotherspoon is er tegenwoordig van overtuigd dat het proces belangrijker is dan het resultaat. Hierbij staat plezier centraal. Dit heeft hij op een of andere manier over weten te brengen op zijn pupil, Lorentzen. Een schaatster die onbevangen alles over zich heen liet komen. Iemand die niets verwachtte, alleen maar kon genieten, was natuurlijk Esmee Visser. Met een  grote glimlach vertelde zij dat ze wel een lekker ritje had gereden. Heerlijk! Agtereekte had ook geen hoge verwachtingen, stond vijf jaar geleden op het punt om de schaatsen aan de wilgen te hangen. Ook zij won goud. Bij de Super G ging de gouden medaille niet naar de kanshebbers Lindsey Vonn, Lara Gut en Sofia Goggia, maar won Ester Ledecka goud. Ladecka, een snowboardster. Natuurlijk hoor je dan zeggen, ‘Ja, maar ze kan wel wat’
Natuurlijk kan ze wat, je wint geen goud simpel omdat je voor het eerst op de ski’s staat en verdomd veel talent hebt. Ook Visser en Agtereekte kunnen verdomd goed schaatsen, maar daarmee win je nog geen goud. Heeft het iets te maken met verwachtingspatronen en proces? Hoe het is om een obsessie te hebben weet Sven Kramer als geen ander. Op de 10 km, de enige medaille die er bij hem ontbrak lukte het ook dit keer niet, terwijl iedereen het verwachtte en het hem ook zo gegund had. Wotherspoon slaagde er meer dan zestien jaar lang niet in om goud te winnen op de Spelen. Hij draagt nu uit dat plezier en focus op het proces, in plaats van het resultaat belangrijk is. Dat is hem zó gegund!

anp

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 19 februari 2018, in groei mindset, Psychologie, Spelplezier, Sport en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: