Time Out

Als volleyballer loop ik de kans dat ik tegenwoordig een bekend beeld zal aantreffen, een groepje kinderen, aan de zijkant van het veld, rondom de coach. Ook in het voetbal is de time out ingevoerd. Directeur amateur voetbal van de KNVB meldde in zijn laatste column dat een aantal onderdelen van de nieuwe wedstrijdvormen niet helemaal uit de verf komen. Een daarvan is de time out. Na 10 minuten, een time out van maximaal 2 minuten. Ik vind het lang, maar dat kan aan mij liggen. De time out staat eigenlijk ook gepland, namelijk na 10 minuten, in een wedstrijdhelft van 20 minuten. Ik zie het dan meer als een wedstrijd die je in 4 delen knipt, met een keer een pauze van 10 minuten en twee keer een rust van 2 minuten. Je lost hiermee de onnoemlijke drang van de coach om te coachen niet op. Je houdt hiermee coaches die tijdens de wedstrijd aanwijzingen blijven geven. In andere sporten is de de time out probleem gestuurd. Wil de coach aanwijzingen geven, omdat er iets niet loopt zoals hij had gehoopt, vraagt hij een time out aan. De time out is dan het moment om bij te sturen. Natuurlijk heb je ook in andere sporten coaches die blijven coachen, blijven roepen, die een heel theaterstuk opvoeren.

Wij leren echter slechts 10% van waar wij naar luisteren. Wat die coaches dus roepen tijdens de wedstrijd, zet niet zo veel zoden aan de dijk. Het leidt af het haalt kinderen alleen uit concentratie. Een time out biedt meer mogelijkheden, want wij leren 70% van waar wij over gediscussieerd hebben en zelfs 90% van wat wij uitleggen aan anderen. Een beetje discussie in de time out?

Laat kinderen echter vooral hun eigen gang gaan. Wij leren namelijk 80% van wat wij ervaren. Laat kinderen fouten maken, laat je daar zelf oplossingen voor bedenken en gebruik je time out om dat proces te begeleiden. De ideale coach ziet veel, hoort veel, maar zegt niet zo veel!

 

 

 

 

 

 

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 10 maart 2018, in Beleid, Coachen, Psychologie, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: