Gewoon verplicht scholen

Ook voor trainers geldt dat ze bevoegd en bekwaam moeten zijn voor de taken die zij uitvoeren. Toch is dat niet de dagelijkse praktijk. Als club ben je soms maar wat blij dat je überhaupt iemand hebt om de trainingen te verzorgen dan wel een wedstrijdje te coachen. Dan ga je niet ook nog eens zeuren over een trainerslicentie of vragen of iemand wel bevoegd of bekwaam is in het training geven of het coachen. Dan is een beetje voetbal gogme of volleybalverstand of weet ik van weet ik welke sport, belangrijker.


Is het belangrijk dat trainers zich daarna wel gaan bekwamen? Waarom zou je dit doen, het gaat toch vaak goed zoals het gaat?
Op de eerste plaats krijg je betere trainers, trainers die beter weten waar zij mee bezig zijn. Op de tweede plaats zullen deze beter opgeleide trainers, als ze ook nog eens beter gaan samenwerken, leiden tot een betere opleiding, wat leidt tot betere spelers, die in staat zijn om op een hoger niveau te spelen. Een leven lang leren, dat is een slogan die je tegenwoordig veel hoort. Dat is nodig om volwaardig te kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij. Dit is natuurlijk noodzakelijk om, in een veranderende samenleving aan het werk te blijven. Het is ook noodzakelijk voor trainers, coaches maar ook voor de sportverenigingen belangrijk om hierover na te denken, beleid voor te ontwikkelen. Ook voor sportverenigingen veranderd de wereld in een rap tempo. Waar je vroeger gewoon gezellig kon gaan sporten bij de club worden trainers, maar ook besturen van sportclubs tegenwoordig gewoon aansprakelijk gesteld voor eventueel letsel ontstaan tijdens de training, een wedstrijd of een leuke clubactiviteit.

Een uitspraak van de Hoge Raad uit 1995 over de gevolgen van de val van een jonge turnster uit Emmen (het zgn Turn-arrest of disloque-arrest) veroorzaakte destijds een schokgolf in de (amateur) sportwereld.  Een 14 jarige turnster, lid van een turnvereniging, liep bij een val uit de ringen ernstig letsel op, als gevolg van het niet treffen van de vereiste voorzorgsmaatregelen door de aanwezige trainster.  De trainster had bij het bestuur van de vereniging aangegeven onvoldoende kennis te hebben van de ringoefeningen. Zij was weliswaar gediplomeerd (bevoegd) trainster, maar niet bekwaam om de ringoefening te begeleiden. De vereniging had haar niettemin aangenomen en ook gesteld dat de ringoefening tot het programma diende te behoren. De ringoefening werd begeleid door een assistent trainer, die de oefening goed beheerste maar niet gediplomeerd was. Uiteindelijk is de trainster aansprakelijk gesteld, als ook het bestuur van de vereniging.  Het lijkt er op dat het Turn-arrest het risico op een aansprakelijkheidsstelling heeft verscherpt. Wie zonder erkend diploma training geeft en een sporter loopt daarbij letsel op, kan daarvoor aansprakelijk gesteld worden. Een ander aspect uit het arrest is het kunnen aantonen dat je als trainer zorgvuldig hebt gehandeld. De trainster in het arrest werd ook onzorgvuldigheid verweten. Hierover schreef ik eerder een artikel in de Volley Techno.

Wie  onbevoegd training geeft is voor eventuele ongevallen aansprakelijk. Natuurlijk dient er wel een causaal verband te zijn tussen onbevoegd training geven en het ontstaan van het letsel. Hierbij is er wel sprake van een omgekeerde bewijslast, maar hoe toon jij dit als trainer aan? Niet het slachtoffer, maar de onbevoegde trainer, moet dan bewijzen dat zijn optreden niet heeft geleid tot een ongeval met letsel. Het is dan op z’n minst fijn dat jij je training dan op papier hebt staan en dat je daarmee ook kan aantonen dat je aan de veiligheid tijdens de training hebt gedacht.

Ik ben niet voor het verplicht stellen van scholing. Mensen moeten vooral intrinsiek gemotiveerd zijn om zich te scholen. Trainers moeten vooral zich zelf verder willen bekwamen in het trainersvak. Verenigingen kunnen dit natuurlijk wel faciliteren! Opgeleide trainers leidt tot een hoger niveau van de trainingen, leidt tot beter opgeleide sporters. Ik denk echter wel dat het voor trainers, maar óók verenigingen, erg belangrijk is om je te realiseren dat het training geven, het coachen, niet geheel vrijblijvend is, Hier zitten verantwoordelijkheden maar ook een aansprakelijkheid aan vast.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 12 maart 2018, in Beleid, Sport, Vrijwilligers en getagd als , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: