De scheids is gestoord

Gisteren ontving ik een email van de plaatselijke Scheidsrechtersorganisatie. De mail ging over het feit dat zij geconstateerd hadden dat veel amateur voetbalverenigingen grote moeite hebben om scheidsrechters te vinden voor het fluiten van wedstrijden. Zelfs niet voor de eigen wedstrijden. Nota bene een plaatselijk welzijnsorganisatie wilde in dit kader een workshop organiseren waar scheidsrechterscoördinatoren, bestuursleden van voetbalverenigingen zich voor op konden geven. Je zou denken, kunnen die clubs dat niet zelf oplossen? Het antwoord hierop is nee. Ook bij mijn eigen vereniging hebben wij een probleem om scheidsrechters te vinden. Dit probleem is zelfs zo hardnekkig dat wij er al toe over gegaan zijn om scheidsrechters in te huren. Je betaalt dat een leuk bedrag en dan komt er een scheidsrechter ‘van buiten’ je een wedstrijdje helpen. Hoe komt het toch dat uitgerekend deze taak, bij kennelijk alle voetbalclubs, zo moeilijk is in te vullen?

Onlangs stond ik langs de lijn bij een inhaalwedstrijd voor de competitie. Een team moest op een doordeweekse avond aan de bak. De scheidsrechter van dienst was een clubscheidsrechter. Een nog hele jonge clubscheidsrechter. Bij de club hebben wij een paar jonge talenten, jongens die tegen de stroom in, denk ik soms, zich uit de naad werken om de wedstrijden in goede banen te leiden. Toch kreeg deze scheids de wind van voren, de kritiek was niet mals. De term uitfluiter was nog het minste. Het maakt niet uit. Een week geleden bleek een andere scheidsrechter een thuisfluiter en bleken de bezoekers niet gelukkig. De afgelopen jaren ben ik dergelijke taferelen overal tegengekomen, van een scheidsrechter die zich genoodzaakt voelde om supporters van de accommodatie af te laten zetten tot aan een wedstrijd die nota bene gestaakt werd door de vader van de scheidsrechter nadat de scheidsrechter van 16 ruim al een uur voor van alles en nog wat was uitgemaakt. Hoeveel van deze scheidsrechters maken hier nog een melding van?

Je moet als scheidsrechter een lading eelt op je ziel hebben van heb ik jou daar. Ik zit af en toe nog wel eens in het stadion en ook in het betaald voetbal zijn wij het niveau van ‘hij is een hondelul’ allang ontstegen. De meest ernstige ziektes komen voorbij. Als het even slecht gaat met het elftal heeft de scheidsrechter het gedaan en het is een hele grote als hij na afloop ook nog eens toegeeft het ook gedaan te hebben. Die mannen hebben er heel bewust voor gekozen en zullen vast een redelijke financiële bijdrage krijgen. Ik ga er tenminste niet vanuit dat Kuipers voor een koffiebon naar Kerkrade afreist. Bij al die amateurclubs is er geen scheidsrechter die de winstpremie na afloop opstrijkt. Die jongens doen het voor nop en als ze mazzel hebben, een kop koffie in de rust en een colaatje na afloop. Voor die tegemoet koming moeten zij zich tijdens de wedstrijd van alles maar over zich heen laten komen. Dan moet je als jonge scheidsrechter het maar normaal vinden dat volwassen kerels achteruit de strot gaan tegen je.

Terug naar die mail. Als wij het probleem met die scheidsrechters in het voetbal serieus willen oplossen, dan kunnen wij wat mij betreft workshoppen wat wij willen maar dan moeten wij eerst eens werk maken van het gedrag langs de lijn. Respecteer de scheidsrechter en als je echt vind dat hij het fout doet, meld je aan, neem het over, maar je moet wel gestoord zijn om een wedstrijd te fluiten.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 16 maart 2018, in ongewenst gedrag, Psychologie, Spelplezier, Sport, voetbal, Vrijwilligers en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: