Projectkinderen

Ik sprak laatst, in een trein, een oude bekende, een oud teamgenoot.

“Ben ik toch blij dat mijn kind niet volleybalt! zei hij. Want het wordt voor mij wel heel lastig om mijn nooit behaalde, gedroomde, successen als topvolleyballer, op hem te projecteren,” zo ging hij verder.

Iedereen heeft natuurlijk het beste voor met zijn of haar kind. Niks mis mee. Toch kom je ze vast ook tegen, ouders die in hun kind de nieuwe Messi zien of weet ik welke topsporter of top artiest. Niet zelden ter compensatie van de eigen gemiste kansen. Ouders zien hun kind steeds vaker als een project. Een project dat moet slagen. Vroeger zeiden ouders ‘Als je maar gelukkig wordt’
In onze prestatiemaatschappij gaat het tegenwoordig over ‘Als je maar presteert!’ Je moet er uithalen wat er in zit. Ouders die vroeger te horen kregen dat ze vooral gelukkig moesten worden en er wellicht daardoor later achterkwamen dat ze er toch niet alles uit hadden gehaald. Als je als kind piloot wilde worden, maar dat is nooit gelukt, dan is het toch fantastisch als jouw zoon dat wel lukt? Als je als kind prof voetballer wilde worden, maar dat is nooit gelukt, dan is het toch fantastisch als jouw zoon dat wel lukt?  Daar doe je echt alles voor. Die kinderen gaan op voetbalkamp, op keeperschool, trainingskamp, bijles. Vader staat wekelijks, dagelijks, langs de lijn de verrichtingen van zoonlief te volgen en wee je gebeente als iets het projectplan in de weg staat. Als ook je kind niet slaagt in het realiseren van jouw droom?

De druk van ouders is soms enorm. Ouders zitten er bovenop. Ouders bemoeien zich met alles wat het kind doet. Zij weten als geen anders wat goed voor hun kind is. Wij kennen natuurlijk de voorbeelden uit de tenniswereld, de vaders van Agassie, van Krajicek je komt ze bij willekeurig welke sport tegen. Wat ook de achterliggende gedachte achter het gedrag van ouders ook is, als ouder ben je enorm belangrijk voor je sportende kind.  Als jij je echter continu met de handel en wandel van je kind bemoeid, als je hem drilt, zijn keuzes bepaald, dan is dat niet bepaald tijdsbestendig. De kans dat je kind dan op enig moment teleurgesteld afhaakt is groot.

Als ouder heb je natuurlijk een belangrijke rol. Voor de jonge kinderen ben jij vaak degene die ze zal brengen en halen. Soms zijn vader of moeder ook de coach van het team of zijn ze op een andere manier betrokken bij de club. Al met al bepalen zij op die jonge leeftijd veel. Op oudere leeftijd worden kinderen steeds zelfstandiger. Ze gaan hun tijd anders invullen, vrienden worden ook belangrijker. Je rol als ouder wordt steeds meer naar de achtergrond geschoven. Soms vind je zoon of dochter het in geheel niet fijn als jij langs de lijn staat. De rol van de trainer-coach wordt in fase ook belangrijker.

Voor een kind, jong of oud, is het belangrijk dat jij trots op ze bent, ongeacht het resultaat. Je bent over het algemeen niet de trainer-coach, dus laat de wedstrijdbespreking, het geven van aanwijzingen, ook vooral bij degene die daarvoor is aangesteld. Een belangrijke taak voor de ouders is wel het benadrukken van plezier. Als ouder kan je best hebben over aspecten als doorzetten, niet opgeven maar het wedstrijdresultaat, zó relatief. Wees tijdens de wedstrijd de supporter, niet alleen van je eigen kind, maar van zijn team. Heb het na de wedstrijd over het plezier, in plaats van het wedstrijdresultaat. Focus bij een verloren wedstrijd juist op wat wel goed is gegaan. Laat de zaken die nog niet optimaal gingen, die nog verder getraind moeten worden vooral aan de trainer. Beloon na afloop niet het resultaat maar de manier waarop je kind gespeeld heeft.

“Ik ben eigenlijk gewoon zijn supporter, de man met een seizoenkaart voor het leven,” vertelde mijn oud teamgenoot. “Van dat voetbal heb ik toch geen verstand”, en hij lachte onze medereizigers in de stiltecoupé wakker.

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 26 maart 2018, in Coachen, Meer dan Voetbal, ongewenst gedrag, Psychologie, Spelplezier, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: