It’s all about Why

Tijdens mijn opleiding Hogere Veiligheidskunde maakte ik kennis met de Gouden Cirkel van Simon Sinek. Hoewel sommige non-believers ons voorhouden dat het een sprookje is waarin vooral Sinek zelf gelooft, geeft zijn gouden cirkel wel een redelijk denkkader om proberen te begrijpen waarom sommige mensen, sommige bedrijven, zo succesvol zijn. Sinek houdt ons voor dat alle succesvolle bedrijven, invloedrijke personen, uitgaan van het waarom, de Why.

Sinek geeft aan dat, in zijn ogen, de meeste bedrijven van buiten naar binnen werken, dus vanuit de Wat-vraag. De buitenste cirkel van de Gouden Cirkel van Sinek staat voor het product dat een bedrijf verkoopt of voor de diensten die het aanbiedt. De Hoe-vraag staat voor hoe het product wordt aangeboden. In deze tweede cirkel legt het bedrijf uit waarom zijn producten of diensten beter zijn dan die van de concurrent. De Waarom-vraag staat voor de motivatie van een bedrijf en dat gaat niet over winst maken. Daarom communiceren invloedrijke en inspirerende bedrijven liever van binnen naar buiten in plaats van andersom. Bij de Waarom-vraag gaat het om het uitdragen van de visie, waarom doe je wat je doet? De Waarom-vraag gaat over de intrinsieke motivatie.

Sinek gebruikt in zijn TED presentatie het bedrijf Apple als voorbeeld. In plaats van te zeggen wat zij doen en wat zij produceren en hoe zij hun producten maken of diensten leveren, vertellen zij hun potentiële klanten wat hun visie is. Als ik deze manier van denken, handelen, van communiceren nu eens vertalen naar een sportteam. De eerste vraag die ik, als coach, dan zou moeten stellen is niet Wat willen jullie bereiken? Ook die vervolgvraag, over Hoe dat dan gerealiseerd zou moeten worden, is een fase te ver. De eerste vraag zou kunnen zijn, Waarom zit jij op voetbal of volleybal? Waarom ben jij lid van deze vereniging? Waarom wil jij onderdeel uitmaken van dit team? Je raakt dan aan de intrinsieke motivatie van iemand. Je gaat dan uit van iemand passie, van iemands drive. Die intrinsieke motivatie raakt ook aan iets wat wij de Beginnersgeest noemen. De reden waarom je ooit bent begonnen, waarom je voetbal, volleybal, of welke andere sport, ooit zo leuk vond, waarom je het misschien nog wel leuk vindt, op het schoolplein met vrienden, op vakantie, op het strand. Gewoon helemaal op gaan in jouw spel, jouw sport, de tijd compleet vergeten en balen dat het al weer afgelopen is. Dat plezier dat je had toen je begon, maakte dat je even los kon maken van de sores van alle dag, van de toets Topo Groningen, de rekentoets of later een examen. Dat plezier is eigenlijk de eerste stap naar geconcentreerd je sport beoefenen. Net als vroeger, toen je, op het schoolplein, zo op kon gaan in het voetballen, dat je de tijd helemaal kon vergeten, zijn sporter die op kunnen gaan in hun sport, maar moeilijk af te leiden.

Je kunt je voorstellen dat iemand die intrinsiek gemotiveerd is voor wat hij doet, de sport die hij doet, dit ook langer volhoudt. Je zou je wellicht kunnen voorstellen dat als die intrinsieke motivatie voor het spelletje vervangen wordt door de extrinsieke motivatie voor het winnen van dat spelletje het leuk blijft zolang je wint, maar een minder leuk wordt op het moment dat je veel verliest. Natuurlijk blijf je niet altijd beginner, al lerend, wordt je beter, je gaat aan de slag met de Hoe je die Wat-vraag kan realiseren. Je wordt je ervaren, er ontstaat routine en die onbevangenheid van het schoolplein zal minder worden, misschien wel verdwijnen. Andere motieven gaan een rol spelen. Misschien ben je op enig moment wel vergeten waarom je het ooit leuk vond? Voor een coach is het altijd belangrijk om spelers die Waarom-vraag te blijven stellen. Waarom deed je het ook al weer? Waarom vond je het spelletje, die sport, ook alweer zo leuk? Dat brengt je weer terug naar de essentie en draagt er toe bij dat je plezier krijgt, houdt en misschien ook wel meer gefocust zou kunnen spelen.

 

 

Wil je meer lezen over Simon Sinek?
Begin met het waarom

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 14 april 2018, in Coachen, groei mindset, Psychologie, Spelplezier, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: