Autoritaire trainers

Gerhard heette hij. Gerhard was een trainer die ik niet snel vergeet. Zijn Duitse naam zal er weinig mee te maken hebben maar Gerhard was een man van de keiharde discipline, een man ‘van regel ist regel und ordnung muss sein’. Gerhard, een oud militair, wist hoe het spel gespeeld moest worden, duldde daarover heen discussie. Als het even mis liep, dan lag het niet aan Gerhard maar aan de discipline van de de spelers of zoals hij de gehele doelgroep vaak over een kam scheerde, de patatgeneratie.

Ik moet eerlijk bekennen, ik kom ze weinig meer tegen, zo’n autoritaire trainer. Eigenlijk is een dergelijke stijl van leidinggeven achterhaald, tenminste dat vind ik. Dit wil niet zeggen dat ze er niet zijn, die trainers die alles bepalen, die geen tegenspraak dulden, wiens wil nog echt wet is. Autoritaire trainers staan weinig open voor gesprek, feedback of discussie en dulden weinig of geen tegenspraak. Autoritaire trainers zijn dominant en bazig. Zij houden regie en een sterke controle. Een autoritaire trainer verzamelt, of creëert een team met spelers om zich heen die weinig kritisch, vrijwel blind de trainer volgen.  Een autoritaire trainer houdt informatie voor zich, deelt dit ook niet graag met anderen, tenzij het strikt noodzakelijk is.

Een gevolg van deze leiderschapsstijl is dat spelers op den duur vooral extrinsiek gemotiveerd zijn, vaak uit angst. Ze zijn niet intrinsiek gemotiveerd. Je krijgt van die spelers die hard werken als de trainer kijkt en niets uitvoeren als hij even niet kijkt. Er heerst passiviteit in het team. Spelers zullen niet zelf met oplossingen voor problemen komen waar zij in het veld tegen aan lopen. Niet elke speler zal het volhouden om met een dergelijke trainer het seizoen door te komen.

Sunday Oliseh haalde, als trainer van Fortuna Sittard, het nieuws. Oliseh zou zich autoritair gedragen. De een na de ander werd weggestuurd of weigerde nog langer met hem samen te werken.  Oliseh gedroeg zich als een alleenheerser, als wij de media mogen geloven. Er was op een gegeven moment niemand die hem nog een strobreed in de weg durft te leggen. Wie toch het lef had speelde met vuur.  Oliseh zou, zo ging het verhaal, zijn collega’s vernederen, mensen de huid vol schelden.

Nu speelt Fortuna betaald voetbal, maar die alles bepalende, schreeuwende, soms anderen vernederende coaches kom je soms ook op zaterdag bij jeugdwedstrijden tegen. Van die trainers die, omdat het helpt, een speler nog even publiekelijk laten weten dat hij er echt niets van kan. Van die trainers die eigen falen aan het gebrek aan discipline van de spelers wijten. Soms kan je deze trainers, in de rust, door de deur van de kleedkamer horen.

Behalve dat het volgens mij gewoon niet leuk lijkt om als jeugdspeler een dergelijke trainer te hebben blijkt er nog een ongewenst neveneffect te zitten aan trainers met een autoritaire leiderschapsstijl. In een artikel in de ‘Britisch Journal of Sports Medicine‘ werden recent de conclusies gepresenteerd over een periode van vier jaar is uitgevoerd onder 36 betaald voetbalclubs in zeventien landen. Doel van het onderzoek was de vraag of de manier van coachen en trainen invloed heeft op het aantal blessures en de beschikbaarheid van spelers bij wedstrijden en trainingen. De conclusie van het onderzoek was dat er daadwerkelijk een relatie bestaat tussen het aantal blessures en de stijl van leidinggeven. Zo blijkt dat teams van trainers met een democratische leiderschapsstijl een lager percentage blessures kent. Neem daarbij dat trainers met een duidelijke toekomst visie, een duidelijk plan zeg maar, het percentage blessures nog verder terugloopt, met tussen de 29 en 40% minder blessures. De spelers zijn gemotiveerder en de opkomst bij trainingen is ook hoger.

Hoewel het natuurlijk een gigantische open deur is, blijkt dat een democratische leiderschapsstijl, inbreng van spelers, spelers vertrouwen geven, wat leidt tot een hogere opkomst bij de trainingen, een grotere inzetbaarheid bij wedstrijden en een lager aantal blessures. Gerhard zou dus wellicht betere resultaten hebben geboekt als hij de inbreng van zijn spelers had vergroot, zijn spelers vertrouwen had gegeven in plaats van ze bij iedere fout af te serveren. De opkomst tijdens zijn trainingen zou hoger zijn geweest en de inzet tijdens zijn trainingen zou met stappen vooruit zijn gegaan en bovenal zijn spelers zouden minder vaak geblesseerd zijn.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 21 april 2018, in Coachen, ongewenst gedrag, Psychologie, Spelplezier, Trainen, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: