Social Media

Toen ik lid werd van een volleybalvereniging kende wij nog geen Twitter, Instagram of Tinder. Na de training speelde wij op een Atari of als je geluk had op een Commodore 64. Je sprak elkaar aan en als het stiekem moest, dan ging dat met een briefje, dat via, via terecht kwam bij degene kwam die het briefje moest hebben. Tijdens de training luisterde je naar je trainer en je haalde het niet in je hoofd om iets anders te doen. Zelfs even stuiteren met de bal was uit den boze. Als je een pest hekel had aan iemand dan schreef je in een onbewaakt ogenblik ‘Kees is een homo!’ op het schoolbord en zijn leven was voor een poos goed verziekt. Je wachtte iemand na schooltijd op, fietste even naast hem en trapte dan zijn schooltas van de bagagedrager omdat je wist dat daar een thermosfles chocolademelk in zat die dan ook aan gruzelementen viel en dat was ook het idee. Er is veel veranderd.

De Samsung, de IPhone, ze zijn niet meer weg te denken uit de klas, de zaal, de kleedkamer. Iedereen moet permanent bereikbaar zijn. Voor de wedstrijd nog even Angry Birds en als je knielappen vergeten bent even bellen en vragen of je vader die nog even wil brengen. De smartphones op een rijtje op de bank in de zaal. In de pauze even kijken of je een appje gekregen hebt.

Die smartphones hebben ook een aantal ongewenste neveneffecten. Zo leiden die smartphones nogal af. Een telefoon op trilstand, moet je toch even controleren als hij trilt. Wie zou jou een berichtje hebben gestuurd? De wissels, mogen die chatten, als ze niet spelen of verwacht je als trainer dat jouw spelers de aandacht bij de wedstrijd hebben? Hoe ga je om met het gebruik van smartphones in de kleedkamer en vooral, wat vind jij van het maken van filmpjes in de kleedkamer en helemaal als deze ook nog eens worden gedeeld? Je hoeft iemand die je een lesje wil leren, niet meer op te wachten, een dreigapp is al voldoende om iemand de stuipen op het lijf te jagen.  Een filmpje maken in de kleedkamer en die delen en iemand is voor zijn leven beschadigd. Hoezo een idiote tekst op het schoolbord?

Steeds meer sportverenigingen maken hier afspraken over. Zo kopte de Gelderlander enkele weken geleden dat voetbalclubs in de Achterhoek mobiele telefoons weren uit de kleedkamer. Spelers moeten hun mobiele telefoon tijdens trainingen en wedstrijden inleveren bij de trainer. Voetbalclub DSC’68 heeft, bijna op 1 A4, de richtlijnen van de vereniging voor het gebruik van social media beschreven.  Een prima initiatief natuurlijk, maar papier is geduldig. Het inleveren van de smartphones tijdens de trainingen en wedstrijden is een oplossing maar hoe ga je om met filmpjes en chats die binnen de context van de club gemaakt worden, gedeeld worden, maar die buiten de wedstrijden, de trainingen om geproduceerd worden? Zijn dat dan de dingen die nu eenmaal gebeuren of vind je hier als club wel iets van en handel je hier ook naar? Hoe je het went of keert, ook zulke berichtjes, filmpjes hebben invloed op het gevoel van veiligheid van leden van jouw club.

 

Ik vind het prima maatregelen, maar moeten trainers hierover niet ook zelf in gesprek met hun eigen team? Als ik lees dat voorzitter van FC Winterswijk zegt dat er nog wel wat speelde. Trainers stoorde zich eraan dat spelers maar zaten te kijken op hun telefoon terwijl ze iets wilden zeggen. Dan denk ik, spreek je daar je spelers niet gewoon direct op aan? Elke trainer zou, aan het begin van het seizoen met zijn team om de tafel moeten gaan zitten en het hebben over wat nu gewenst gedrag en wat ongewenst gedrag is. In het verlengde van deze gedragsregels zouden trainers het dan ook moeten hebben over de sancties bij overtredingen van de eigen gedragsregels. Ik ben een groot voorstander van duidelijke maatregelen, maar het inleveren van je smartphone, het schorsen van spelers, zijn echt de laatste maatregelen die je wil nemen. Daar gaat echt iets aan vooraf. Als ik nu de arbeidshygiënische strategie eens loslaat op ongewenst gedrag binnen de sportvereniging. Dan zou een bronmaatregel kunnen zijn het opstellen van gedragsregels. Dit is je verenigingsbreed oppakken, beter is het om dit óók binnen je eigen team te doen, samen met je spelers. Je vergroot hiermee het draagvlak. Een bronmaatregel is ook het aanpakken van de cultuur van de club. Als ‘een grapje moet kunnen’ past binnen de cultuur van de club, of ‘Ja, wij zijn nu eenmaal een voetbalclub, dan moet een beetje kleedkamerhumor, gewoon kunnen’ dan heb je even grofmazig, wel een probleem. De humor van de een behoeft niet de humor van de ander te zijn en als je het daar niet over kan hebben, omdat je dan zeurt, omdat het er nu eenmaal bij hoort, is de club in de basis onveilig. Daarover het gesprek aangaan, is een eerste stap. Een collectieve maatregel, de volgende stap binnen de arbeidshygiënische strategie, is het overleg, het teamoverleg, het commissie overleg, bestuursoverleg. Doen wij de dingen die wij moeten doen? Hebben wij de juiste maatregelen genomen, vinden wij nog steeds normaal wat wij voorheen normaal vonden. Past hetgeen wij doen binnen de gemaakte afspraken zoals wij die aan het begin van het seizoen hebben geformuleerd? Het inleveren van de smartphones, zoals hierboven beschreven, is eigenlijk ook een collectieve maatregel. Iedereen levert de smartphone in. De laatste fase binnen de arbeidshygiënische strategie zijn de individuele maatregelen. Hier hebben wij het over de mogelijkheden om een klacht in te dienen, om een vertrouwenspersoon te kunnen spreken.

Het verbieden van smartphones speelt al jaren, niet alleen binnen sportverenigingen, ook in het onderwijs. Ik denk dat het goed is om na te denken over het gebruik en misbruik van smartphones en sociale media. Het verbieden van het gebruik smartphones is daarin een onderdeel van, maar ook niet meer dan dat.

 

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 12 mei 2018, in Beleid, Groepsproces, ongewenst gedrag, Pesten, Psychologie, Spelplezier, Sport, Vertrouwenspersoon, voetbal, VOG, Volleybal, Vrijwilligers en getagd als , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: