Apartheid

Iedereen heeft wel een voorbeeld, iedereen kent wel een docent die aan het begin van het schooljaar mateloos populair was, maar die zich zo rond de kerst ontpopte tot de grootste etterbak van je hele schoolcarrière. Omgedraaid kon je ze ook tegenkomen. Docenten die aan het begin van het schooljaar met de spreekwoordelijke zweep door de klas gingen, maar die aan het eind van het schooljaar best oké bleken. Waarom konden docenten zo, als een blad aan de boom, omslaan?

Ik sprak een tijdje geleden een bevlogen jeugdtrainer. Aanleiding was een incident binnen het team. De trainer had, zo bleek, goed nagedacht over wat er allemaal in een groep kon gebeuren, over wat de gedragsregels zijn en hoe er gehandeld wordt als iemand zich niet houdt aan de gedragsregels. Hij had alles op papier gezet en had dit, aan het begin van het seizoen, besproken met spelers en ouders. Ik vind dit wel erg goed, trainers met duidelijke regels. Dit zijn die trainers die aan het begin van het seizoen klootzakken zijn maar die aan het eind echt top blijken.

 

 

Regel ist Regel und ordnung muss sein

Regels zijn er om duidelijkheid te scheppen, ze geven structuur. Je weet waar je aan toe bent, je weet wat mag en wat niet mag. Bij het overtreden van die regels word je hier op aangesproken en kan je een sanctie verwachten. Als slim bent heb je die regels samen met je team opgesteld. Toch zijn regels en structuur een middel, geen doel op zich. Af en toe moet je buiten de kaders mogen kleuren. Over bepaald gedrag moet je duidelijk zijn, geweld wordt nooit geaccepteerd maar is iemand die het niet eens is met zijn trainer per definitie brutaal? Of zou je dit moeten koesteren, is dit juist de geboren leider? Is iemand te kakken zetten ook direct pesten of is dat een grapje dat moet kunnen? Ik moet eerlijk bekennen, toen ik begon met training geven wist ik het ook allemaal niet. Ik was wel van de structuur, maar vond het ook belangrijk dat de spelers die ik trainde mij wel een beetje pruimde, een toffe gozer vonden. Ik heb veel zelf moeten ontdekken. Ik heb een periode een schriftje bijgehouden waarin ik op schreef wat ik in de time-outs zei, maar ook hoe daarop gereageerd werd. Zo kwam ik erachter dat niet iedereen gelijk was. Waar ik in een time-out wel eens achter uit mijn strot kon gaan, reageerde de een uitermate agressief, terwijl een ander begon te huilen. Ik werd door schade en schande wijs. Ik was die trainer die leuk begon, maar rond de kerst er achter kwam dat alles wel gierend uit de klauwen liep en toen de teugels moest aantrekken. Wist ik veel.

Trainers zijn vaak goed in staat om techniek aan te leren of spelers tactisch iets bij te brengen. Het begeleiden van groepsprocessen, spelers individueel begeleiden is een stuk moeilijker. Als je maar een beetje kan voetballen, de rest is een leuke pré. Trainers zijn ook geen pedagogen is dan het argument, niet iedereen staat voor de klas. Eigenlijk hebben ze gelijk. Hoewel er uitzonderingen zijn heeft niet elke trainer een pedagogische achtergrond en pedagogiek is nu niet bepaald het hoofdthema in de reguliere trainerscursussen. Binnen de MBO en HBO-opleidingen komt het wel steeds meer terug, maar kom daar bij de club maar eens mee. Een cultuuromslag is nodig. Positief coachen is niet voor watjes. Positief coachen gaat over duidelijke regels, over je aan de afspraken houden en mensen er op aanspreken als iemand zich daar niet aan houdt. Het gaat ook over compassie, het gaat over met elkaar in gesprek gaan, mensen betrekken. Het gaat over je kwetsbaar opstellen. Het gaat over elkaar verder brengen. Dit kunnen trainers niet alleen, als club heb ik ook een verantwoordelijkheid in het ondersteunen van je trainers.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 19 mei 2018, in Coachen, Groepsproces, ongewenst gedrag, Pesten, Psychologie, Spelplezier, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: