Wereld te Winnen

“In Nederland wordt het verliezen steeds onbelangrijker gemaakt, als verliezen er niet meer toe doet, wat is Winnen dan nog!?  Vergeet niet dat het een promo is waar commerciële belangen aan vast zitten.”

Het filmpje van Interpolis, waarin oud judoka Edith Bos vertelt over de risico’s van de eenzijdige focus op winnen roept het nodige op.

 

Het willen winnen en de beste willen zijn, daar is toch niets mis mee?
“Er zijn genoeg kinderen die een “aangeboren” bloed hekel hebben aan verliezen, niet omdat ze het moeten maar omdat ze zelf willen winnen,” zo reageerde iemand op het filmpje.

Nu ben ik niet helemaal van de Tabula Rasa maar of kinderen nu een aangeboren bloedhekel hebben aan verliezen? Als dit al voorkomt dan denk ik eerder aan een angst om te falen of misschien aan iets als perfectionisme.  Wat er vaak achter zit: behoefte en waardering, erkenning en respect. Men haalt waardering en aandacht uit aanzien of status. Er zit iets in van: ‘kijk mij eens’.

“Als je niets wil overwinnen dan kom je nergens!” aldus een voetbaltrainer.
Voor sabeltandtijgers, was het strikt noodzakelijk om hun leven zo in te richten dat zij konden overwinnen, konden overleven.  Er zijn echter geen sabeltandtijgers meer. Darwin zei het al, het zijn niet de sterkte soorten die overleven. alleen de meest intelligente soorten, zij die zich aanpassen aan de veranderende omgeving. In onze westerse samenleving is het overleven in een ander daglicht komen te staan.

Kinderen zijn intrinsiek gemotiveerd voor spel, de reden waarom een kind ooit op straat, op het veld voor de deur, ging voetballen was omdat ze het spel zo leuk vonden. Bij intrinsieke motivatie draait het om het spel. Bij extrinsieke motivatie om de knikkers. Beide zijn belangrijk. Maar welke is het sterkst? Vaak wordt de nadruk gelegd op de knikkers, om het winnen. Recent onderzoek wijst uit dat het spel, de intrinsieke motivatie misschien wel belangrijker is. De intrinsieke motivatie zorgt er namelijk voor dat je het volhoudt. Als de motivatie voor het spel is vervangen door de extrinsieke motivatie voor het winnen dan houd je dat vol zolang je wint. Het ook niet voor niets dat onderzoek heeft aangetoond dat een sportklimaat dat al te zeer gericht is op resultaat leidt tot drop outs. De relatie met het krijgen van een burn out is dan natuurlijk zo gelegd.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 25 mei 2018, in Psychologie, Spelplezier, Sport, Talentontwikkeling, voetbal en getagd als , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. 1 reactie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: