Old boys network

Ik hoorde laatst dat een oud speler uit het betaald voetbal vertelde dat het in die wereld wel heel veel sprake is van vriendjespolitiek. Dit verbaasde mij niet en ik geef het toe, of het nu waar is of niet, het past in beeld dat ik had. Kijk een avond naar Studio Voetbal of de Tafel van Kees en je ziet het Old Boys Network aan tafel. Een netwerk van oud voetballers, tegenwoordig veelal als trainer actief of actief geweest. Ik zag een tijdje terug Huub Stevens aan tafel. Wie kent ‘m niet? Een oud international die zijn sporen verdiend heeft bij o.a. PSV, Schalke en natuurlijk Roda. Het gesprek ging over het zware weer waar Roda zich dit seizoen in bevond. Enorm vervelend voor de club, voor de provincie en voor Nederland, want Limburg is echt te groot voor maar één eredivisieploeg. Stevens vertelde. Hij leek wat geprikkeld.  Hij had meerdere malen een talent had aanbevolen bij de club.

“Ja en als ze dan niet luisteren. Ik blijf niet aan de gang.”

Het bijzondere aan het hele verhaal, vond ik, dat het volstrekt normaal leek. Zo werkte het toch. Ook een Van Hanegem prijst met enige regelmaat een speler aan bij zijn oude vereniging.  Zonder kruiwagen kom je nergens. Een relatie met een goede scout? Je komt nog eens ergens. Nu we het toch over scouts hebben.  Met welke werkopdracht zouden zij op pad gestuurd worden? Als je in ogenschouw neemt hoe groot het geboortekwartaaleffect is in de opleidingen in het betaald voetbal suggereert dat een vooraf opgezet plan. Het plan zou kunnen zijn om met kinderen zó snel mogelijk successen te behalen. Hierover zijn al meerdere onderzoeken gedaan en het probleem lijkt alleen maar groter te worden.

Veranderen
Veranderen is moeilijk, veranderen vraagt loslaten van wat bekend is, los laten wat je altijd al deed. Veranderen is spannend. Het is spannend omdat je soms nog niet weet wat de toekomst je brengt.

Al zou je denken van niet en houden veel mensen vol dat het allemaal goed was zoals het ging en dat de slechte resultaten slechts van tijdelijke aard zijn, toch veranderd er veel. De tijd dat de mentale begeleiding in handen was van een paragnost ligt toch wel achter ons. Als volleyballer ben ik een aantal jaren leider van een voetbalelftal geweest en het laatste jaar mocht ik ook voorzitter van de commissie voetbal zijn. Ik mocht en kon met verbazing rond kijken en mocht en kon mijn vragen stellen. Natuurlijk was dit bij een amateurclub en stond ik niet als trainer op het veld. Want trainers zonder voetbal achtergrond, is nog steeds vloeken in de kerk. In een artikel in de Volkskrant van 17 mei j.l. zei Foppe de Haan echter dat oud profs het trainersvak onderschatten.

“Ik heb jongens mee gemaakt die trainer wilde worden, maar zich zelf niet eens kende.”

Met de komst van de ‘laptoptrainer’ lijkt er wat te veranderen, maar of dat ook beklijft? Als je ziet hoe gretig men een falende ‘laptoptrainer’ met de grond gelijk maakt, vraag je je af hoe snel veranderingen zullen vorm krijgen. Toch hebben al die ‘laptoptrainers’, weliswaar niet op topniveau, ergens nog een voetbalachtergrond. Er is een wereld die koste wat het kost wil vasthouden aan oude gewoontes.

Bij heel veel amateurverenigingen is het elk jaar weer een hele klus om al die teams van trainers te voorzien. Een voetbalachtergrond is dat een pré, soms zelfs een keiharde eis. Dat is ook logisch, je wilt het beste van het beste. De praktijk is echter anders. Op de eerste plaats is het nu eenmaal niet zo dat de beste voetballer ook de beste trainer is. Foppe benoemde in Mei al enkele kanttekeningen die je hierbij kan plaatsen. Trainers zij over het algemeen nog wel in staat om een voetbaltraining te verzorgen maar zijn vaak in veel minderen mate in staat om de sociaal-emotionele
ontwikkeling en het opgroeien van jeugdigen te begeleiden. Toch blijkt dat juist het pedagogisch leerklimaat dat de trainer weet vorm te geven bepalend voor het volhouden of juist het afhaken van een sportend kind.

De Pupillentrainer
Daan Krijnen, de pupillentrainer, stopt er mee. In zijn laatste blog schreef hij het volgende:
Teleurstellend in het afgelopen seizoen was de afwijzing voor de Jeugdtrainer III cursus. Zonder diploma of aanwijsbare voetbalervaring op een bepaald niveau wordt ik niet toegelaten. Ik mag onderaan beginnen bij een pupillencursus.

Daan schuift zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken.
Een busschauffeur die vrachtwagens gaat rijden begint niet met leren schakelen of de achteruit inparkeren. Een Java-specialist die .NET gaat programmeren start niet bij les 1.

Daan heeft al ruim twintig jaar trainerservaring en alle diploma’s tot en met niveau II (B) bij volleybal.  Daan is een toptrainer die in het volleybal ook bijscholingscursussen verzorgde.

Competentieprofielen
In de Kwalificatiestructuur Sport 2012 worden de Beroepscompetentieprofielen De Kwalificatiestructuur Sport 2012 (KSS 2012) is gebaseerd op beroepscompetentieprofielen voor trainer-coaches, instructeurs en opleiders. Deze profielen gelden voor alle takken van sport, derhalve ook voor het voetbal.

Het zou de moeite waard zijn om deze profielen eens te gaan hanteren bij een aanstellen van nieuwe trainers en bij het accepteren dan wel afwijzen van verzoeken voor een trainerscursus. Ik denk dat Daan met zijn achtergrond en ervaring conform de beroepscompetentieprofielen prima in zou kunnen stromen in de cursus Jeugdtrainer III. Hij vraagt niet om de cursus oefenmeester betaald voetbal. Hij is niet een jochie van 16 die direct een vrachtwagen wil besturen. Mogelijk dat de KNVB liever Jan uit UWV18, met weliswaar een voetbalachtergrond, voor wie een cursus iets te veel is, liever voor de groep heeft staan dan een trainer met met eerder verworven kennis, weliswaar uit een andere tak van sport, die zich verder wil bekwamen in het voetbal. In het kader van de Kwaliteitsstructuur Sport 2012 is dit mogelijk. Waar een wil is, zou een weg moeten zijn. Mogelijk dat de voetbalwereld echter te weinig veranderd, te weinig open staat voor verandering. Mogelijk dat deze pupillentrainer niet past binnen het Old Boys Network.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 18 juni 2018, in Beleid, groei mindset, Sport, voetbal, Vrijwilligers en getagd als , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: