Achter op de fiets leer je niets

Onze kinderen konden al vroeg fietsen. Het achterop zitten was dan ook van korte duur. Ze vonden het feit dat ze konden fietsen veel te leuk. Er ging letterlijk een wereld voor hen open. De basisschool lag aan de andere kant van de stad.  Min of meer bewust gekozen, een Daltonschool in plaats van de reguliere basisschool in de buurt. De afstand betekende echter ook dat onze kinderen al jong een flink stuk moesten fietsen. Zij hadden natuurlijk achterop gekund, wij hadden er naast kunnen fietsen, maar zij vonden het leuk om voor ons te fietsen. Wij zorgde er voor dat ze op zicht en hoor afstand voor ons uit fietste. Zij moesten dus zelf bij het oversteken naar links en naar rechts kijken en bij een stoplicht stoppen.

Laatst in Engeland viel mij op dat nog vrij grote kinderen, de peuterleeftijd toch wel ontgroeit nog met een tuigje lopen. Zo’n leuk rugzakje met leiband. Loopt het kind weg, dan trek je even aan de leiband. In ons land minder van dit soort leibanden of het moet een hond zijn. Honden hebben in ons land, zelfs aangelijnd meer speelruimte dan mening kind in Engeland. In ons land zie je nog wel eens kinderen achterop of in zo’n mooie fietsbak, waarvan je denkt, kan dat kind niet zelf fietsen?

Ik moest bij dit alles terugdenken aan mijn cursus Neuro Training bij het ITON. Docent Van Cranenburgh vertelde ons dat kinderen meer leren van het fietsen naast hun ouders dan achterop bij hun ouders. Stel je wil je kind leren veilig door de stad heen te fietsen. Dan kan jij je kind achterop zetten en hem gedurende de tocht vertellen waar hij allemaal op moet letten. Je kan je kind ook naast je laten fietsen en hem op die manier vertellen waar hij op moet letten. Je leert door te doen, was de moraal van het verhaal. Koppel uitvoering aan de context.

Jamie Morrison, bondscoach van de Lange Vrouwen, lijkt regelmatig te wisselen in zijn basis. Soms heb ik wel eens gedacht dat hij geen basis had. Ik denk op dit moment dat hij gewoon een hele brede basis heeft. Het maakt niet uit wie speelt, het team wordt er niet echt heel veel slechter van. Dat kan je goed selecteren noemen, dat kan je ook een verdomd goede coaching noemen. Ook sport leer je niet door er naar te kijken, sport leer je door het te doen. Wil je dus dan een speler onder druk ook tot een goede uitvoering komt zal deze speler onder druk de kans moeten krijgen om tot een goede uitvoering te komen.

Het verbaasd mij telkens weer hoeveel trainers van jeugdteams, mini-teams of pupillenteams werken met een vaste basis. Dat zijn die trainers die dan denken hun gelijk te halen als een kind dat plots, noodgedwongen, moet invallen opzichtelijk faalt. Al eerder beschreef ik het werken met een duidelijk en meetbaar doel, het methodisch/planmatig werken. Een van de basisgedachten hier achter is de volgende route:

– leren onder gesloten omstandigheden
– leren onder open omstandigheden
– gamelike oefenen
– uitvoeren in een wedstrijd tijdens de training
– uitvoeren in een wedstrijd

In mijn beleving is een vaardigheid pas aangeleerd als het ook enigszins stabiel in een wedstrijd toegepast kan worden. Nu is de ene wedstrijd de andere niet. Als je dus wil dat ze iets onder druk, op bijvoorbeeld een NK, toegepast moet kunnen worden zal het kind ook de kans moeten krijgen om het onder die omstandigheden, onder die druk, toe te passen. Het werken met een vast basisteam past hier niet bij. Ik liet dus al mijn spelers spelen. Niet dat je van te voren wist wanneer je niet speelde, maar op jaarbasis speelde iedereen evenveel, dus ook tijdens de 16 NK eindrondes die ik mocht spelen met mijn verschillende teams kon het maar zo zijn dat mijn beste speler er een wedstrijd naast stond.

Achterop de fiets leer je niets, op de bank nog veel minder.

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 4 oktober 2018, in Coachen, neurotraining, Peakperformance, selecteren, Spelplezier, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: