De Kleedkamer

De Kleedkamer, een nieuwe serie, uitgezonden door Veronica. Dit mocht je niet missen. Een geweldige serie die een van de mooiste aspecten van teamsport weer geeft: de kleedkamer! Een inkijkje in het wel en wee van de teamsport in Nederland.  “Een plek waar ik veel  heb geleerd heb en veel hoogte- en dieptepunten heb meegemaakt” aldus een trainer op social media. Hij noemde de rol van de kleedkamer als onderdeel van zijn persoonlijke vorming.

De Kleedkamer is een realityserie die zich afspeelt in de kleedkamers van Nederlandse sportteams. De serie geeft een dwarsdoorsnee van alle teamsporten, van voetbal tot roller derby, van fanatieke topamateurs tot het oudste veteranenelftal van Nederland. De serie geeft een inkijkje in al die kleedkamers, maar vooral een beeld van de Nederlandse sportcultuur.

De puntjes op de i
Ik heb als sporter en later als trainer menig kleedkamer van binnen gezien  en inderdaad het vormt je. De wedstrijdbesprekingen voor de wedstrijd, de puntjes op de i in de rust, het chagrijn na afloop van een verloren wedstrijd of het feestje ná de winst.

Ik weet nog dat wij met rust achter stonden, in een derby die wij echt wilde winnen. Als leider was ik er in de rust, deze keer niet bij in de kleedkamer. Na de rust zag ik jongens met rood doorlopen ogen, bloed fanatiek de kleedkamer uitkomen. Wat er in de kleedkamer gezegd is, was ik niet bij, maar dat werd later door spelers op social media gedeeld. Het netto resultaat was dat wij de tegenstander in de tweede helft alle hoeken van het veld lieten zien. Zij wisten van voren niet of zij van achteren leefde en de tweede helft was voorbij voordat de tegenstander ook maar door had dat die begonnen was. Het geheim van de kleedkamer.

Als beginnend trainer-coach, in een andere tak van sport, het volleybal, verbaasde ik mij er, begin aren 80, al over dat bij de O12, de mini’s zeg maar, trainers met magneetbordjes in de hand met hun team de kleedkamer in doken om hele wedstrijdbesprekingen te houden. Ik moet hierbij eerlijk toegeven dat óók ik vreemd aangekeken werd omdat ik dit niet deed. Tussen de wedstrijden, zelfs in de finale ronde’s van het NK, ging ik met mijn spelers frisbeeën of voetballen op het veld naast de hal. Ik bestede nooit zoveel tijd aan wedstrijdbesprekingen, niet voor de wedstrijdjes, niet tussen door en niet ná de wedstrijd. Mijn wedstrijdbesprekingen deed ik in de hal, op het veld, tijdens de trainingen. Ik hoefde niet een tirade af te steken na een verloren wedstrijd. Ik vond het niet nodig om kort vóór de wedstrijd nog even die puntjes op de i te zetten. Als het dan toch moest, had ik tijdens de trainingen echt wat gemist.

Het domein van de spelers
De kleedkamer was het domein van mijn spelers. Ik was er, als trainer, ook niet altijd bij. Soms nog een gesprek met de scheidsrechter, een ouder die even wilde weten waarom zoonlief niet vanaf het begin in de basis stond. Toch gebeurde er van alles in de kleedkamer. Als speler staat mij nog goed het moment voor ogen dat een teamgenoot shampoo in de broekpijpen van een andere teamgenoot spoot, op het moment dat de eigenaar onder de douche stond. Buiten kwam de regen met bakken uit de lucht. Mijn teamgenoot had bij het aankleden direct door dat er iets niet goed was, maar trok zonder blikken en blozen zijn broek aan. Hij verliet vrij snel de kleedkamer maar als teamgenoten moesten wij hem toch even ‘uitzwaaien’. Gierend van het lachen stonden wij voor het raam toen bleek dat het schuim onderuit zijn broekspijpen kwam.  De trainer was hier niet bij. Ook dat is teamsport. Als er sneeuw ligt heb je even wat gemist als je de kleren van je teamgenoot niet in het plantsoen, voor de hal onder de sneeuw verstopt hebt.  De trainer was hier niet bij. Ook dat is teamsport. Later, als TC voorzitter, kreeg ik het verhaal te horen over een jongetje dat opgesloten was in het toilet van de kleedkamer.  Teamgenoten hadden doodleuk fietsen voor de deur gezet. Dit is dus kleedkamerhumor. Het vormt je persoonlijkheid, zo liet iemand op Twitter weten en dat doet het ook. De kleedkamer heeft menig kind gevormd maar ook geknakt.

Uit het zicht
In de kleedkamer gebeurd van alles en daar heb je als trainer, als coach niet altijd zicht op. Zo heb ik een periode een damesteam gecoacht. Als man kwam ik nooit in de kleedkamer. Zicht op wat daar gebeurde, lastig. Toch kreeg ik op enig moment te horen dat een speelster zich niet prettig voelde. Ze was de pispaal van een deel van het team. Een verloren wedstrijd, het lag aan haar. Het kwam ook nog wel eens voor dat een speelster voor de wedstrijd, nog even voor een overleg de kleedkamer uitkwam, om toch te vragen niet met een bepaalde teamgenoot te starten. Een groepsproces waar je als trainer niet altijd zicht op hebt. Ongewenst gedrag, pesten, kent een hoog onder de pet gehalte.  Er gebeurde van alles in de kleedkamer, maar om dat nu direct als onze sportcultuur te bestempelen? Een veilig sportklimaat begint bij de gratie dat er open en transparant over gesproken kan worden. In die zin een een programma als De Kleedkamer Televizier Ring waardig, maar laten wij de kleedkamer vooral niet romantiseren. Niet voor iedereen is het geen in de kleedkamer gebeurd leuk en geweldig. Hier over praten, wat accepteer je wel en wat niet? Het vierogenprincipe zoals dat in de kinderopvang tegenwoordig gebruikelijk is, waarom niet? Maak hier als club, als team, afspraken over.

Het jongetje dat opgesloten werd op het toilet is inmiddels met sport gestopt en zijn trainer? Die wist oprecht van niets.

Meer lezen? Bestel Sport, niet altijd leuk!

 

 

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 27 oktober 2018, in Beleid, Groepsproces, ongewenst gedrag, Pesten, Psychologie, Spelplezier, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: