Oud Nieuws

Toen mini-volleybal nog gewoon mini-volleybal heette, waren wij in het volleybal slecht in staat om nieuwe jeugdleden binnen te halen. Op het moment dat een kind de benodigde zwemdiploma’s had en het een eventueel een andere sport mocht ‘kiezen’ kon het vrijwel elke sport kiezen en ook direct wedstrijdjes spelen. In het volleybal vonden wij dat volleybal een dusdanig moeilijke sport was dat een kind eerst maar een jaar moest trainen voordat het wedstrijdjes mocht spelen. De uitvinding van Adrie Noy was natuurlijk goud. Het circulatie volleybal leverde ons enorm veel nieuwe aanwas, maar wat bleek, voornamelijk meisjes wisten de weg richting het volleybal te vinden. Ik heb destijds nog in een landelijke denktank gezeten, hoe bereiken wij nu die jongens? Mijn idee van de missing link, het Zweedse Volley2000 werd vrij eenvoudig van tafel geveegd. Een artikel in de VT destijds leverde niets op Een bal laten stuiten en daarna de ralley laten doorlopen? Dat was toch niet des volleybal’s!

Jaren later ontstond toch het smashbal en ook dat is al weer een tijd geleden. Volleybal en jongens, het blijkt een lastig verhaal en niet alleen in ons land. John Kessel liet mij ooit eens weten dat er wel een Nobelprijs moest komen voor degene die daar een oplossing voor had. In het volleybal blijven wij ons ontwikkelen tot wij een ons wegen. Aandacht voor deze problematiek in notabene het NOS Journaal is natuurlijk bijzonder. Ik vraag mij echter in alle eerlijkheid af of wij niet eens van onze eigen kracht uit moeten gaan. Everaert had natuurlijk volledig gelijk met zijn ontboezemingen over het EK vrouwen voetbal. Dat hele EK is, echt met alle respect, een volledig gehypet project en ik moet zeggen, dat hebben ze verdomd goed gedaan! Het EK voetbal en het succes van de voetbalvrouwen leidde bij menig volleybalclub tot de angst dat ze nu ook de slag met de meisjes zouden verliezen.

Beeldvorming
Is alles niet gewoon beeldvorming? Nu hebben de volleybalvrouwen een fantastisch WK gespeeld, als RTL komt met een artikel over fabels en feiten over onze nationale volleybalvrouwen. Een artikel dat dan gaat over vragen als waarom de vrouwen bij elke punt juichen of waarom ze elkaar nog wel eens een tik op de billen geven. Dan kan je dat leuk vinden, het is ook dé manier waarop er kennelijk naar onze sport gekeken wordt en wij vinden het nog leuk ook. Wij zouden onze eigen sport wat serieuzer moeten nemen!

Het probleem dat wij binnen het volleybal al decennia op ons netvlies hebben staan behaalde recent het NOS journaal. Dat is natuurlijk fantastisch, want inderdaad vooral meisjes gaan volleyballen en ja, jongens vinden andere dingen leuk dat meisjes. Ik vraag mij al langere tijd af waarom jongens in Godsnaam, tegen wil en dank, gaan volleyballen? Wat maakt dat volleybal voor hen aantrekkelijk is? Waarom was de finale van de Lange Mannen tijdens de Olympische Spelen het sportmoment van de eeuw en was dat niet de verloren WK voetbal finale van 1974 of de gewonnen EK voetbalfinale van 1988? Dat geeft een idee van de kracht van de sport? Wat hebben wij na de finale bij de Olympische Spelen gedaan om dat moment vast te houden?

De voetbalclinic

Enkele dagen geleden poste Ab van der Velde, Technisch jeugdcoördinator van de KNVB voor de districten Noord en Oost de volgende tweet: “Mooi initiatief! Mooi voorbeeld! Selectiespelers Hoogeveen bezorgen jeugd onvergetelijke avond. Een groot aantal spelers van Hoogeveen zondag en Hoogeveen zaterdag verzorgden vrijdagavond een gevarieerd trainingsprogramma voor de jeugd. Voetbalvereniging Hoogeveen verrast nu al een een aantal keren jeugdspelers met een training. Dat het wederom een succes was, bleek wel uit het feit dat 100 jeugdspelers gebruik maakten van de uitnodiging. Hiermee haal je als voetbalclub de krant en het bericht wordt gretig gedeeld. Ook de voorzitter van de KNVB is hiermee in zijn nopjes. In het volleybal is dit al decennia heel normaal, een clinic noemen ze dat. Bij mijn oude vereniging geven de eredivisie dames dan wel het vlaggenschip bij de mannen geregeld een clinic voor de jeugd van de vereniging.  Het team dat tijdens de Grote Club actie de meeste loten verkocht kon een clinic winnen met de hoofdmacht. Speelsters van Oranje, de bondscoach verzorgen regelmatig clinics, demonstratietrainingen. In februari van dit jaar gaf de Oregon State University twee dagen clinic voor Nederlandse voor meisjes van twaalf tot en met achttien jaar. Nieuws dat de krant niet haalde of het moet de Volleybalkrant zijn.

Stilstand is achteruitgang. Kritisch nadenken over je product is strikt noodzakelijk. Hierbij is het echter wel belangrijk om uit te gaan van je eigen kracht! Wat maakt je product aantrekkelijk? Wat is het beeld dat de buitenwacht van ons heeft? Hoe verkopen wij ons product?

Over CoachBert62

Ik ben een creatief denker, een pro-actieve mensgerichte coach, iemand met een helikopterview, iemand die snel kan schakelen.

Geplaatst op 11 november 2018, in Beleid, Sport, voetbal, Volleybal en getagd als , , , , , . Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: